Ballina Aktualitet Kultura PUBLIKOHET LIBRI I NESIMIT PËR SHQIPTARËT E MAQEDONISË (VIDEO)

PUBLIKOHET LIBRI I NESIMIT PËR SHQIPTARËT E MAQEDONISË (VIDEO)

“Shqiptarët e Maqedonisë dhe Ardhmëria e shtetit”, është libri më i ri i ish ambasadorit Mahi Nesimi që sot u promovua në hapësirat e UEJL-së. Në veprën e fundit Nesimi ka trajtuar çështje, problematika dhe procese nëpër të cilat vendi dhe shqiptarët e Maqedonisë e të cilat sipas autorit duhet të zgjidhen në të ardhmen. Ajo që e bën të rrallë këtë monografi politike është paraqitja e gjendjes së shqiptarëve të Maqedonisë dhe jo vetëm si dhe temat të cilat kurrë nuk janë prekur.

Mahi Nesimi, autor: Libri ka 14 kaptina, 13 kaptina janë tema në vehte çdonjëra dhe përpunohet, shfaqen mendimet e mia lidhur me mundësinë e kantonizimit të Maqedonisë, ndarjen e Maqedonisë, elaborohen ligjet për përdorimin e gjuhës përfshië edhe këtë të fundit. Pastaj jepet një pasqayrë e asaj se çka paraqet Shkupit 2014, pse maqedonastie e kontestojshin ndarjen territorial të vitit 2004, jepet një pasqyrë për historikun e përdorimit të gjuhës shqipe dhe flamurit shqiptar.

Vlerësime pozitive për këtë monografi politike ka dhënë edhe rektori i UEJL-së Abdylmenaf Bexheti, ndërsa recenzenti Jeton Shasivari tha se me këtë libët ofrohet qasje e re për turbulencat në skenën politike në Maqedoninë e Veriut dhe gjithashtu kërkohet punë e jo fjalë nga bartësit e funskioneve. “Shqiptarët e Maqedonisë dhe Ardhmëria e shtetit” është libri i pestë me radhë i autorit Mahi Nesimi, i ndarë në 14 kapituj.

Arben Zeqiri /SHENJA/

Artikulli paraprakInstituti amerikan IRI trajnon Lëvizjen BESA
Artikulli tjetërTunel nën Kala, projekti i qytetit të Shkupit (VIDEO)