Ballina Teknologji VIDEO/ NASA transmeton videon e një maceje lozonjare nga 31 milionë kilometra...

VIDEO/ NASA transmeton videon e një maceje lozonjare nga 31 milionë kilometra larg dhe kjo ndodh për herë të parë

Një eksperiment komunikimi lazer pjesë e një misionit “Psyche” të NASA-s ka transmetuar një video në Tokë nga gati 31 milionë kilometra larg ndërsa klipi i shkurtër luan një mace me emrin Taters.

Është hera e parë që NASA transmeton një video nga hapësira e thellë duke përdorur një lazer. Në videon me definicion ultra të lartë, macja lozonjare ndjek, nga të gjitha gjërat, pikën e kuqe të pakapshme nga një tregues lazer ndërsa lëviz nëpër një divan.

Videoja e maceve u transmetua në Tokë nga një transmetues lazer si pjesë e eksperimentit të komunikimit optik të hapësirës së thellë, ose DSOC. Teknologjia një ditë mund të përdoret për të transmetuar me shpejtësi të dhëna, imazhe dhe video pasi njerëzit i shtyjnë kufijtë e eksplorimit të hapësirës duke u përpjekur në vende si Marsi. Videoja prej 15 sekondash u kodua në një lazer infra të kuqe dhe u transmetua nga anija kozmike “Psyche” në teleskopin Hale në Observatorin Palomar të Institutit të Teknologjisë në Kaliforni.

Videoja u shkarkua në observator më 11 dhjetor dhe çdo kornizë u transmetua drejtpërdrejt në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Pasadena, Kaliforni. Në kohën e transmetimit, distanca midis anijes Psyche dhe Hale ishte 80 herë më e madhe se distanca midis Tokës dhe Hënës. U deshën vetëm 101 sekonda për lazerin. Lazeri mund të dërgojë të dhëna me 10 deri në 100 herë shpejtësinë e sistemeve tradicionale të valëve të radios që përdor NASA në misione të tjera.

Demoja e teknologjisë u krijua për të qenë eksperimenti më i largët i NASA-s i komunikimeve lazer me gjerësi të lartë bande, duke testuar dërgimin dhe marrjen e të dhënave drejt dhe nga Toka duke përdorur një lazer të padukshëm afër infra të kuqe.

“Kjo arritje nënvizon angazhimin tonë për të avancuar komunikimet optike si një element kyç për përmbushjen e nevojave tona të ardhshme të transmetimit të të dhënave”, tha në një deklaratë zëvendësadministratorja e NASA-s, Pam Melroy. “Rritja e gjerësisë së brezit tonë është thelbësore për arritjen e synimeve tona të ardhshme të eksplorimit dhe shkencës dhe ne presim përparimin e vazhdueshëm të kësaj teknologjie dhe transformimin e mënyrës se si ne komunikojmë gjatë misioneve të ardhshme ndërplanetare.”

Komunikimet me lazer në hapësirë të thellë

I nisur në mes të tetorit, misioni “Psyche” është aktualisht në rrugë për të kapur shikimin e parë të njerëzimit të një asteroidi metalik midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit. Anija kozmike do të kalojë gjashtë vitet e ardhshme duke udhëtuar rreth 3.6 miliardë kilometra për të arritur emrin e saj, që ndodhet në pjesën e jashtme të brezit kryesor të asteroidëve.

Por eksperimenti “Deep Space Optical Communications” po kryen një mision të vetin gjatë dy viteve të para të udhëtimit. “Një nga qëllimet është të demonstrohet aftësia për të transmetuar video me brez të gjerë në miliona milje. Asgjë në Psyche nuk gjeneron të dhëna video, kështu që ne zakonisht dërgojmë pako me të dhëna testimi të krijuara rastësisht”, tha Bill Klipstein, menaxher i projektit DSOC në Laboratorin Jet Propulsion, në një deklaratë.

@tn.lajmelokale
@tetovanews