Ballina Aktualitet Lajme Qytetarët përballen me shpenzime të fshehta bankare (VIDEO)

Qytetarët përballen me shpenzime të fshehta bankare (VIDEO)

Qytetarët duhet t’i lexojnë kontratat në hollësi kur lidhin një kontratë shërbimi ose për një produkt që e marrin nga bankat komerciale. Megjithëse ato janë në dispozicion publik, një pjesë e mirë e qytetarëve nuk e dinë se disa prej shërbimeve të bankave paguhen. Nga Organizata për mbrojtjen e të drejtave të konsumatorëve thonë se një pjesë e qytetarëve ankohen se para nënshkrimit të një marrëveshjeje me një bankë, nuk i kanë marrë të gjitha informacionet rreth kostove që do ti marrin.

Konsumatori duhet ta lexojë kontratën në mënyrë të plotë dhe në detaje kur e lidh atë me një bankë. Duke vepruar kështu, do të sigurohesha që në të ardhmen banka të mos mund të manipulojë, dhe në të ardhmen ta ngarkojë më shumë se marrëveshja fillestare – tha Stefan Momiq- Organizata E Konsumatorëve.

Ligjet që vlejnë për bankat duhet të përmbajnë një theks mbi transparencën, thotë e para e Bankës Popullore Anita Angelovska Bezhoska. Për qytetarët, duhet të jetë e qartë se cilat janë kostot gjatë ngritjes së ndonjë produkti bankar ose përdorimit të një shërbimi bankar.

Bankat qendrore nuk mund të ndikojnë në çmimet e produkteve të ofruara nga sistemi bankar. Sidoqoftë, ajo çfarë është detyra jonë indirekte duke nxitur një konkurrencë më të madhe në sistemin bankar, vetë konkurrenca natyrisht të sjellë një gamë më të gjerë dhe një shërbim ndaj qytetarëve – deklaroi Anita Angelovska Bezhoska.

Nga Shoqata e Bankave të Maqedonisë për Alsat thonë se tarifat e bankave janë në dispozicion publik, janë postuar në faqet e tyre të internetit ose gjenden në ekspoziturat. Bankierët thonë se shpenzimet nuk mund të unifikohen për shkak të politikave të ndryshme të biznesit.

Bankat, në përputhje me rregulloret e ligjit, janë të detyruara ta informojnë klientin për kostot dhe kompensimet që lidhen me përdorimin e produktit ose shërbimit. Kontratat duhet të rregullojnë në mënyrë të detyrueshme të gjitha shpenzimet, dhe ta informojnë klientin për mënyrën në të cilën ai do të jetë në gjendje të informohet në çdo kohë, për çdo ndryshim në shpenzimet e deklaruara, komisionet ose kompensimet e tjera që do të ndodhin pas lidhjes së kontratës – njoftojnë nga Shoqata e Bankave të Maqedonisë.

Por, hulumtimi i fundit i Agjencisë Ndërkombëtare për Hulumtime të Tregut, GFK Shkup, zbulon se qytetarët kanë dilema më të mëdha kur hapin dhe mbyllin llogaritë në banka. Në fakt, qytetarët ankohen se nuk janë të informuar në kohë kur atyre iu marrin para, për njoftim me SMS për një shërbim, për pagesat jashtë vendit dhe për bankat mobile.

Artikulli paraprakStatutet e universiteteve s’janë në pajtim me ligjin, Ministria e Arsimit hesht për shkeljet (VIDEO)
Artikulli tjetërNuk ka të ndalur blerja e makinave luksoze me paratë e popullit (VIDEO)