Ballina Teknologji “Smartphone me rrota”, ja si do të jenë makinat e së ardhmes

“Smartphone me rrota”, ja si do të jenë makinat e së ardhmes

Nëse mund t’i mbani mend ditët kur një lidhës iPod ishte një teknologji e lartë në makinat e reja, automjetet e sotme – me sistemet e avancuara të asistencës së shoferit dhe ekranet heads-up, që transmetojnë informacion përpara rrezes së xhamit të fundit – mund të duken pozitivisht futuriste.

Por sipas Michael Todd, kreu global i inovacionit në teknologjitë ngjitëse Henkel, industria e makinave është në prag të ndryshimeve edhe më të mëdha.

“Makina e së ardhmes do të jetë më shumë si një smartphone me rrota se sa llojet e makinave që shohim sot”, thotë ai. “Do të funksionojë në mënyrë digjitale dhe do të jetë autonome, e do të na duhet të na argëtojë. Do të jetë edhe më e qëndrueshme, pasi tranzicioni drejt modeleve elektrike dhe hibride vazhdon me shpejtësi”.

Më poshtë do t’ju paraqesim  disa nga karakteristikat që makinat e së ardhmes mund të kenë:

Sisteme më të mëdha infotainment

Automjetet e shoferëve ka të ngjarë të përfshijnë sisteme infotainment që janë më të mëdha dhe më të gjera se çdo gjë që është parë deri më sot, duke na lejuar të punojmë ose të shikojmë diçka teksa udhëtojmë në destinacionin tonë. Në të vërtetë, Todd pohon se deri në vitin 2025 nuk do të ketë çelës në makinat e reja. “Ato do të kenë interfejs 3D tërësisht digjital, shumë elegant”, thotë ai.

Gjithashtu, ngjitëse të qarta, të lëngshme, të cilat përdoren për lidhjen e shtresave të qelqit që shfaqen në ekranet e smartfonëve të sotëm, do të ndihmojnë në përmirësimin e performancës optike të këtyre sistemeve infotainment super të mesme. Veshja anti-zero do të jetë gjithashtu thelbësore pasi ekranet do të shtrihen drejtë në të gjithë makinën.

“Kompanitë duan që ju të jeni në gjendje të rimbushni makinën tuaj për rreth 15 minuta”, thotë Todd.

“Ne nuk kemi arritur ende në këtë pikë, por ngarkimi i këtyre baterive shumë shpejt do të gjenerojë sasi të mëdha të nxehtësisë, të cilat pastaj duhet të menaxhohen”, shton ai.

Zgjidhjet, të tilla si materialet e zgjerimit termik të Henkel, mund të shtohen në qelizat e baterive gjatë ciklit të prodhimit për të ndihmuar në mbajtjen e tyre të freskët. “Diku në një gram material shkon në një pajisje si një smartphone”, thotë Todd, – “por këtu po flasim për kilogram për një bateri EV.”

Materiale ndërtimore më të lehta

Në vitet 1960, pothuajse çdo pjesë e një automjeti u rrafshua, u ngjit ose u lidh me klip. Sot, shumica e këtyre pjesëve janë të lidhura me ngjitëse. Dhe në të ardhmen, thotë Todd, “nuk do të ketë pothuajse asgjë të lidhur mekanikisht, sepse ajo shton peshë”, e cila shton në ikjen e një baterie EV.

Përdorimi i materialeve të lehta si fibër karboni mund të ndihmojnë gjithashtu makinat e ardhshme të udhëtojnë edhe për 50-100 kilometra, thotë Todd. Sipas tij kjo mund të jetë një ndërrues i vërtetë i lojërave në industrinë automobilistike shumë konkurruese.

Megjithatë, kombinimi i materialeve të ndryshme mund të paraqesë gjithashtu disa sfida interesante inxhinierike.

“Si ta lidhni një çati me fibra karboni në një shtyllë B alumini?”, pyet Todd. “Këto materiale kanë profile të ndryshme, ato zgjerohen dhe kontraktohen në nivele të ndryshme. Pra, nëse përdorni një ngjitës normal epoxy pas një cikli të nxehtë/të ftohtë do të copëtohet”.

Materialet e përdorura për ndërtimin e veturës madje mund të ndihmojnë atë një ditë. “Nëse prodhuesit e makinave përdorin panele diellore ose sistem frenimi rigjenerues, ato potencialisht mund të ruajnë energji brenda trupit të makinës”, shpjegon Fallah.

Rritja e fuqisë informatike

Makinat e larta të sotme përmbajnë 10 deri në 20 mini kompjuterë, të cilët ndihmojnë për të drejtuar motorin, sistemin argëtues, sensorë dhe më shumë. Makina e së ardhmes, megjithatë, do të përmbajë më shumë se njëqind.

“Fuqia informatike do të jetë e madhe”, thotë Todd, – “shumë më tepër se ç’gjendet sot në një shtëpi normale, apo edhe në një zyrë normale”.

Pak nga kjo fuqi informatike, së bashku me qindra sensorë optikë dhe akustikë, do të përdoret për sistemet e automatizuara të lëvizjes. Materialet e ndërfaqes termike për elektronikë do të ndihmojnë përhapjen e nxehtësisë përgjatë sipërfaqes së këtyre komponentëve.

“Edhe periferikët rreth automjetit do të kenë nevojë për materiale të menaxhimit termik për t’i ndaluar ata të mbinxehen”, thotë Todd.

Ngarja e sigrut autonome gjithashtu mund të varet nga kompjuterët dhe sensorët jashtë automjetit.

“Makinat do të lidhen,” thotë Fallah. “Ato do të duhet të flasin me njëra-tjetrën dhe do të duhet të flasin me infrastrukturën për t’i bërë të sigurta për ngarje”.

Artikulli paraprakKy është njeriu i vetëm në botë që veshkën s’e ka aty ku e kanë gjithë njerëzit
Artikulli tjetërIsmail Kadare, 83 vitet e arta të mjeshtrit të shqipes