Ballina Shëndeti Këshilla Kërkoni sukses? Multimiliarderi Jeff Bezos jep këshilla se si të mos e...

Kërkoni sukses? Multimiliarderi Jeff Bezos jep këshilla se si të mos e çoni jetën tuaj dëm

Një ditë do të vdesësh. Nuk është një spekulim. Nuk është probabilitet. Është një siguri e pashmangshme. Është e mundur që qeniet njerëzore të së ardhmes të zbulojnë formulën e pavdekësisë dhe të jetojnë përgjithmonë, duke grumbulluar dhe grumbulluar përvoja pa u nxituar. Por ju nuk e bëni. Dhe është normale që, nëse e mendon me kujdes, të shkakton siklet. Është një nga dënimet e llojit tuaj: të jesh kaq i vetëdijshëm për skadimin e jetës tënde. Merrni kohën që ju nevojitet për të menduar për të dhe për ta marrë atë në zemër. Dhe, sapo ta bëni, përqendrohuni në të vetmen gjë që është me të vërtetë e rëndësishme: të mos humbni kohën e kufizuar që keni…

Merrni një shans… para se të pendoheni

Por si ta ktheni atë dëshirë universale në një realitet konkret për ju? Sipas Jeff Bezos, pronar i ‘Amazon’ dhe personi i dytë më i pasur në planet, çelësi qëndron në ndërmarrjen e rreziqeve. Kështu ka thënë së fundmi në një intervistë për ‘Business Insider’: “Unë mendoj se kur fillon të mendosh për gjëra për të cilat pendohesh kur arrin të 80-at, pothuajse të gjitha gjërat janë ato që nuk i ke bërë: lëshimet. Në rastet kur do të pendoheni për diçka që keni provuar, por nuk përfundoi duke funksionuar. Por me lëshime, gjithçka ndryshon”. Dështimet dhe gabimet tuaja nuk do t’ju rëndojnë. Do të jetë gjithçka që nuk keni guxuar të bëni. Guxoni të ndryshoni karrierën. Shkruani ish-it që keni lënë pas, por që nuk keni mundur ta harroni. Ose lini punën tuaj për të kaluar pak kohë duke jetuar përvojën e vetmuar në një kasolle, ku të regjistroni atë album që keni dashur ta regjistroni prej kohësh, ose ku të shkruani atë roman që keni shtyrë për kaq shumë vite. E frikshme? Sigurisht që është e frikshme. Por është e vetmja jetë që keni dhe ajo fluturon pranë. Më mirë të ngatërroni duke bërë gjëra, sesa të kaloni tetëdhjetë vjet duke i parë ato që vijnë. Thellë brenda ju e ndjeni atë.

Qëndrimi është gjithçka, drejtohuni dikujt me vlerë

Për të qenë besnik ndaj këtij qëndrimi, shton Bezos në të njëjtën intervistë, është e nevojshme të rrethohesh mirë. “Kur ke njerëz që të duan dhe të mbështesin, siç bëra unë me prindërit ose gjyshërit e mi, përfundoni duke rrezikuar sepse e dini se pavarësisht se çfarë, dikush do t’ju ndihmojë të ngriheni nëse bini. Shtysa individuale, forca dhe guximi që është në ju, janë thelbësore për të mos humbur jetën tuaj, por mos e mashtroni veten: Nuk është një detyrë që mund ta kryeni pa njerëz cilësorë në krah. Dhe jo vetëm sepse ato funksionojnë si një rrjet sigurie që ju fton të ndërmerrni rreziqe, por edhe sepse ata vetë i shtojnë vlerë botës tuaj.

Përveç kësaj, manjati amerikan tregon përbërës të tjerë plotësues që do të sigurojnë që kur jeta juaj të marrë fund, nuk do të ndiheni sikur e keni humbur atë. Ashtu si zgjuarsia: të jesh në gjendje të përballosh problemet nga krijimtaria dhe jo me një qëndrim të trishtuar mekanik. Ose si empatia. Siç raportohet nga ‘Business Insider’, propozimi specifik i Bezos është të “përqendrohet në ndihmën e të tjerëve”. Është legjitime të mendoni për veten dhe të rrezikoni për të përmbushur ëndrrat tuaja, por mos harroni pjesën tjetër: Natyra juaj njerëzore bën që kujdesi për të tjerët t’i japë jetës tuaj një vlerë të caktuar. Nuk do të jetë humbje nëse i drejtoheni dikujt.

@tn.lajmelokale
@tetovanews