Ballina Top Lajm Krijohet parashikuesi i vdekjes: Modeli danezo-amerikan i AI parashikoi me saktësi vdekjen...

Krijohet parashikuesi i vdekjes: Modeli danezo-amerikan i AI parashikoi me saktësi vdekjen tek 78% e personave të analizuar

Hulumtuesit danez kanë krijuar modelin kompjuterit të inteligjencës artificiale të quajutr life2vec i cili ka parashikuar sakt vdekjen e miliona personave, transmeton Gazeta Metro.

Ky algoritëm i inteligjencës artificiale i është lënë nofka “kalkulatori i vdekjes” ka parashikuar sakt në 75% të rasteve nëse personat e analizuar do të vdesin brenda 4 vjetësh.

Detaje të këtij projekti të zhvilluar nga hulumtuesit danez dhe amerikan janë publikuar në Nature Computational Science online journal. Ata krijuan modelin kompjuterik i ngjajshëm me ChatGPT megjithatë njerëzit nuk munden të kenë interaktivitet me të siq kanë me ChatGPT.

Modeli life2vec ka mbledhur të dhëna si mosha, shëndeti, edukimi, puna, të ardhurat si dhe karakteristikat tjera të jetës tek më shumë se 6 milion njerëz në Danimarkë në bashkëpunim me qeverinë dhe kanë përfunduar projektin hulumtues, raporton USA Today.

Eventualisht, konstrukti i inteligjencës artificiale parashikoi me saktësi prej rreth 78% të kohës personat që kishin vdekur në vitin 2020./gazetametro.net

@tn.lajmelokale
@tetovanews