Ballina Aktualitet Lajme Arkeologët polakë zbulojnë qytetin antik ilir afër Shkodrës, mendohet se është mbi...

Arkeologët polakë zbulojnë qytetin antik ilir afër Shkodrës, mendohet se është mbi 2000 vjeçar

Bassania, një qytet i humbur, që daton më shumë se 2,000 vjet, u zbulua nga një grup arkeologësh polakë.

Rrënojat ndodhen në veri-perëndim të Shqipërisë, në afërsi të qytetit modern të Shkodrës.

Studiuesit besojnë se rrënojat e zbuluara janë ajo që ka mbetur nga Bassania, një qytet i lashtë i sunduar nga ilirët – njerëz që banonin në Ballkanin Perëndimor në lashtësi – të cilat u përshkruan nga historiani romak Livy.

“Muri që rrethonte qytetin u krijua nga blloqe të gurta të përshtatshme,” deklaroi prof. Piotr Dyczek, i cili drejton gërmimet.

“Ne e dimë vendndodhjen e pjesës më të lartë të kalasë”, shtoi Prof. Dyczek, i cili ka qenë përgjegjës për gërmimet në zonë që nga viti 1987.

Përveç strukturave të gurit, arkeologët zbuluan një numër të objekteve interesante duke përfshirë një enë për sakrifica bronzi të ruajtur mirë. Ajo përmbante ende mbetjet e ofertave të fundit: fragmente të eshtrave të kafshëve dhe hirit.

Zona që gërmohet është e vendosur në brigjet e liqenit të Shkodrës.

Është një nga vendet më të rëndësishme për historinë e Ilirisë, si dhe të gjithë zonën e Ballkanit.

Që nga kohët neolitike ishte një vendbanim i rëndësishëm dhe i pasur në udhëkryqin e rrugëve të rëndësishme të tokës dhe ujit.

Mbretëria më e hershme e regjistruar ilire, Enchele, daton që nga shekulli i VIII para Krishtit.

Ekipi nga Qendra e Studimeve të Antikitetit të Evropës Juglindore të Universitetit të Varshavës ka punuar në këtë zonë që nga vitet 1960.

@tetovanews