Ballina Aktualitet Lajme Nga Maqedonia ikin edhe kamionxhinjtë

Nga Maqedonia ikin edhe kamionxhinjtë

Nga Maqedonia nuk ikin vetëm mjekët apo programuesit, por edhe vozitësit profesionist të kamionëve si dhe mjeshtrit e profileve të ndryshme të ndërtimtarisë. Njohësit e sektorit të transportit thonë se në shtet në vitet e fundit janë importuar me mijëra e mijëra kamionë të profileve të ndryshme, por megjithatë mungojnë vozitës profesionist që do të transportojnë mallra brenda dhe jashtë Maqedonisë, shkruan gazeta KOHA. Bile me pensionimin e vozitësve apo ikjen e tyre jashtë shtetit , është shumë vështirë që ato të zëvendësohen me shoferë të tjerë me përvojë.

Nga Asociacioni i shoqatave të punëdhënësve të kompanive që kryejnë transport “Makam-Trans”, thonë se ikja pas një vendi pune të paguar më shumë jashtë shtetit, por edhe pakujdesia e institucioneve relevante që të krijojnë kuadër të vozitësit profesionistë e që do të aftësohet në bankat shkollore për këtë profil që kërkohet në tregun e punës, kanë shkaktuar edhe mungesën e vozitësve të kamionëve në shtet.

“Shoferët nga Maqedonia ikin në Gjermani dhe shtetet e tjera perëndimore të joshur nga kushtet më të mira të punës dhe pagesës më të madhe, si dhe për shkak të faktit se u hap mundësia që në mënyrë legale të punojnë dhe jetojnë në këto shtete. Gjithashtu, edhe në nivel të Evropës mungojnë shoferë profesonistë të kamionëve, bile llogaritet se deri në vitin 2020 në tërë Bashkimin Evropian do të mungojnë 1 milion vozitës profesionist të kamionëve për shkak të vajtjes në pension të një pjese të madhe të vozitësve në shtetet perëndimore”, thotë për KOHA, Biljana Muratovska nga Shoqata e transportit “Makam-Trans” .

Sipas saj, problem i mungesës së vozitësve profesionist të veturave të rënda, e ka burimin tek mos-përgatitja me kohë e kuadrove të tilla që kërkohen në tregun e punës.

“Mungesa e vozitësve profesionist të kamionëve vjen nga mos-shkollimi i tyre që nga shkolla e mesme për të këtë drejtim , ose mungesa e shkollimit të profileve të tyre që nga bankat e shkollës mesme, për shkak se jo të gjithë gjysmë-maturantët kanë mundësi të vijojnë shkollimin e lartë. Ne tani kërkojmë , që edhe në mënyrë institucionale të aftësohen vozitës në aspektin profesional duke ju ofruar edhe mbështetje financiare, sidomos për nxënësit nga viset rurale që janë edhe rajone më të varfra , që të mundet nesër pas përfundimit të shkollës mesme, që të dalin nga shkollimi i mesëm profesional edhe kuadro që menjëherë mund të punësohen duke zgjidhur edhe ekzistencën e tyre jetësore” shton më tej Muratovska.

Nga ana tjetër, analizat e ndryshme tregojnë se krahas Evropës, edhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës ju mungojnë afër 50 mijë vozitës të kamionëve.

Sipas gazetës “Uashington Post”, rreth 51.000 shoferë janë të nevojshëm për të plotësuar kërkesën e paraqitur nga a kompani të tilla si Amazon dhe Valmart që po dërgojnë më shumë mallra në të gjithë vendin, tregojnë analizat e Shoqatave Amerikane të Kamionëve. Mungesa e vozitësve po krijon edhe vonesat të dërgesave si dhe rritje të kostos, për mallrat që i blejnë amerikanët. Shoqata e kamionëve parashikon se ka ekzistojnë gjasa të mëdha që kjo gjendje të përkeqësohet në vitet e ardhshme.

Bile mjaft kompani transportuese janë aq të dëshpëruara për situatën me vozitësit, saqë ofrojnë edhe bonuse të nënshkrimit të kontratës si dhe paguajnë rritje të pagës.

Shoferët e kamionëve që kanë kryer këtë aktivitet prej katër muaj deri në 40 vjet, thonë se jeta e vështirë ku shumica prej tyre rrallë shohin familjen si dhe mungesa e respektit nga shoferët e automjeteve , policia apo kompanitë e mëdha të shitjes me shumicë largojnë të interesuarit të merren me këtë profesion.

Shoferët shprehen për gazetën se një pjesë e tyre fitojnë 100 mijë dollarë , ndërsa shumica e tyre kanë paga vjetore më të vogla se 50 mijë dollarë. Nga ana tjetër, statistikat zyrtare thonë se paga mesatare në këtë veprimtari ekonomike është 42 mijë dollarë në vit. Pavarësisht vështirësive dhe ngarkesës së madhe në punë , një pjesë e madhe e vozitësve thonë se do ta rekomandonin punën e vozitësit për miqtë dhe familjen, sepse, sipas tyre kjo është paraja më e lehtë që mund të merrni pa diplomë kolegji.

Artikulli paraprakTë pathënat e Rita Orës, rrëfehet babai: Si e zbuluam talentin, kur iku nga shtëpia 17-vjeç…
Artikulli tjetërSot bëhet varrimi i Jeton Rexhepit, ja çka shkruan imami i fshatit Llërcë