Ballina Aktualitet Lajme Ikja në mërgim, 700 nxënës më pak në bankat shkollore në komunën...

Ikja në mërgim, 700 nxënës më pak në bankat shkollore në komunën e Likovës

Numri i nxënësve në komunën e Likovës në pesë vitet e fundit dukshëm ka shënuar rënie. Nëse në vitin shkollor 2013-14 në shkollat fillore të Likovës figuronin 3.539 nxënës, pesë vjet më vonë, në vitin shkollor 2018-19 numri I nxënësve u ul në 2.847, respektivisht 692 nxënës më pak.

Nga dita në ditë shumë familje detyrohen të shpërngulen drejt vendeve evropiane për jetë më të mirë dhe bashkë me vete marrin edhe familjen, mes tyre nxënës të shkollave fillore. Këtë e dëshmojnë edhe nga komuna e Likovës dhe shkolla fillore “Dituria” ku numri i filloristëve është zvogëluar për 74 nxënës. Më të rrezikuara nga boshatisja mbeten shkollat periferike në Llukarë dhe Gushincë.

Banorët e Likovës braktisjen e vendlindjes e arsyetojmë me gjendjen e vështirë ekonomike dhe punësimet vetëm në bazë politike.

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave gjatë vitit shkollor 2007/2008 në Maqedoni numri nxënësve në shkollat fillore ka qenë 222 mijë e 369 nxënës, përderisa një dekadë më vonë, përkatësisht gjatë vitit shkollor 2017/2018, në bankat shkollore, nga klasa e parë deri në atë të nëntën janë ulur vetëm 192 mijë e 448 nxënës respektivisht numri i nxënësve është ulur për rreth 30 mijë./Alsat-M

Artikulli paraprakAnkohen bizneset në Maqedoni: S’ka punëtorë
Artikulli tjetërNajçevska: Shqiptarët e Maqedonisë kanë mungesë të grave!