Ballina Kuriozitete Bleta shpallet specia më e rëndësishme në planetin Tokë

Bleta shpallet specia më e rëndësishme në planetin Tokë

Së fundmi është mbajtur një debat nga Shoqëria Mbretërore Gjeografike e Londrës’ dhe nga Instituti ‘EarthWatch’.

Në këtë debat tema kryesore ka qenë specifikimi i një krijese si më të rëndësishme për planetin tonë.

I është kërkuar publikut që të zgjedh, ndërsa në fund është arritur në konkluzionin se bleta, është krijesa më e veçantë, por edhe më e rëndësishme në glob.

Profesori Thomas, tha se një e katërta e një milion llojeve të bimëve dhe luleve mbështeten te mjalti i bletës, specie të shumta janë jetike për bujqësinë vitale, dhe pa bletët ne do t’i humbnim bimët lulëzuese dhe produkte të ndryshme, raporton “Free Worlds Facts” .

Ndër arsyet kryesore për uljen e mjaltit dhe humbjes së bletëve është fatkeqësia natyrore, fraktura, spërkatjet me kemikate dhe sëmundjet e ndryshme.

Për të qenë më specifik, 70% të furnizimit tonë ushqyes varet nga bleta, dhe nga fertilizim që e bëjnë në shumimin e bimëve të cilat janë edhe ushqim për krijesa të tjera.

Janë plotë 250 mijë lloje lule, që varen nga mjalti i blertës, dhe shumica e bimëve mjekësore iu nevojitet mjalti i bletës për shumim./ I.M-Dritare.net