Ballina Aktualitet Sociale Pandemia po i detyron punëtorët e moshuar të dalin në pension më...

Pandemia po i detyron punëtorët e moshuar të dalin në pension më herët

Amerika ka kaluar nga të pasurit tregun më të fortë të punës në dekada në krejt të kundërtën gjatë pandemisë. Për punëtorët e moshuar që kanë humbur vendet e tyre të punës këtë vit, gjendja e tregut të punës e bën më të vështirë marrjen në punë pasi ekonomia të rimëkëmbet, duke detyruar shumë amerikanë të dalin në pension më herët.

Ekonomia amerikane eliminoi më shumë se 22 milion vende pune në pranverë, por rimëkëmbi më shumë se gjysmën e tyre në muajt në vijim. Por ashtu si rimëkëmbja ekonomike, kthimi në treg i punës ka qenë i pabarabartë.

“Pjesëmarrja e punëtorëve të rinj në fuqinë punëtore është rikuperuar pothuajse plotësisht – ka të ngjarë të pasqyrojë rreziqe më të ulëta shëndetësore nga virusi dhe një rënie të regjistrimit në kolegj – ndërsa pjesëmarrja e punëtorëve të moshuar dhe grave është rikuperuar më ngadalë,” shkroi Joseph Briggs, ekonomist në Goldman Sachs (GS), në një shënim për klientët në fillim të këtij muaji.

Në nëntor, shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore ishte 61.5%, sipas Byrosë së Statistikave të Punës. Kjo është 1.9 pikë përqindje nën normën e shkurtit përpara se ekonomia të ndalej.

Briggs vlerëson se kishte rreth 830,000 “pensionistë të tepërt” në tetor, duke përfaqësuar rreth një të katërtën e diferencës midis forcës së punës para-pandemike dhe forcës aktuale të punës.

Kthimi në punë është një perspektivë shqetësuese për shkak të rreziqeve shëndetësore për punëtorët e moshave të përparuara. Punëdhënësit hezitojnë gjithashtu të punësojnë punëtorë të moshuar që mund të jenë më të ndjeshëm ndaj marrjes së virusit, sipas specialistëve.

Sapo punëtorët të dalin në pension, nuk ka shumë të ngjarë të kthehen në punë. Këta pensionistë të detyruar do të futeshin në kategorinë e humbjeve të përhershme të punës, diçka për të cilën ekonomistët janë shqetësuar që nga fillimi i pandemisë.

Papunësia e përhershme është një ndikim në rritjen ekonomike, veçanërisht në një ekonomi të drejtuar nga shpenzimet e konsumatorit si Shtetet e Bashkuara.

Anketa e Familjeve të Pulsit të Regjistrimit, ndërkohë, tregon se më shumë punëtorë aplikuan për përfitime të hershme të Sigurimeve Shoqërore këtë vit për shkak të pandemisë, sipas Briggs.

Me kalimin e kohës, tendenca e pensionit të parakohshëm duhet të lehtësohet, tha Briggs, me rritjen e numrit të pensionistëve që kompensohet përfundimisht nga më pak pensionistë në vitet në vijim. Por ky është një ngushëllim i vogël për ata që janë detyruar të lënë karrierën e tyre pas për shkak të pandemisë.(CNN, scan)

@tn.lajmelokale
@tetovanews