Ballina Argëtim Kuriozitete Hëna ka oksigjen për 8 miliardë njerëz, por me një kusht

Hëna ka oksigjen për 8 miliardë njerëz, por me një kusht

Në Hënë ka oksigjen të mjaftueshëm për 100,000 vitet e ardhshme, thonë shkencëtarët. Problemi është se oksigjeni nuk është në formë të gaztë, si në Tokë, por është i bllokuar brenda një shtrese shkëmbi dhe pluhuri të imët që mbulon sipërfaqen e Hënës.

Atmosfera hënore nga njëra anë është shumë e hollë, nga ana tjetër përbëhet nga hidrogjeni, neoni dhe argoni, pra një përzierje gazesh që e bën të pamundur jetën. Në këtë kontekst, qëllimi i parë i shkencëtarëve është nxjerrja e oksigjenit nga kjo shtresë. Domethënë, nëse arrijmë ta bëjmë këtë nxjerrje, atëherë mund të hapet rruga për kolonizimin e Hënës.

“Duke pasur parasysh rezervat e mëdha të Hënës, mund të konkludojmë se ka oksigjen të mjaftueshëm për të mbijetuar 8 miliardë njerëz, aq sa popullsia e Tokës, për 100,000 vitet e ardhshme” thonë shkencëtarët. Hëna është plot me minerale, të cilat janë pak a shumë të ngjashme me ato që ekzistojnë në planetin tonë.

Alumini, hekuri, magnezi etj. Bëhet fjalë për metale të pasura me oksigjen, por jo në formën që i nevojitet mushkërive të njeriut. Këto minerale, në të njëjtën kohë, ekzistojnë në shumë forma të ndryshme, si shkëmbinj, pluhur, zhavorr dhe gurë./ Abcnews.al

Artikulli paraprak53-vjeçari bën 120 km me biçikletë për të krijuar imazhin e një burri në hartë
Artikulli tjetërShkencëtarët befasohen kur zbulojnë moshën e një prej pemëve më të famshme