Ballina Argëtim Kuriozitete EVOLUCIONI: Dalin pamjet, si dukej njeriu 30,000 vjet më parë

EVOLUCIONI: Dalin pamjet, si dukej njeriu 30,000 vjet më parë

Një burrë që jetoi 30,000 vjet më parë në Egjipt arriti të përshkruhet në 3D dhe në mënyrë dixhitale nga shkencëtarët nga Brazili, duke dashur të kontribuojë në kërkimin mbi evolucionin njerëzor.

Sipas Live Science, në vitin 1980, arkeologët zbuluan mbetjet e një burri në Nazlet Khater 2, një vend arkeologjik në Luginën e Nilit.

Analizat antropologjike treguan se burri ishte midis 17 dhe 29 vjeç dhe kur vdiq, ishte 1.60 metra i gjatë dhe me origjinë afrikane. Pak dihej për të, përveç se ishte varrosur pranë një sëpate guri. Skeleti është ekzemplari më i vjetër i Homo Sapiens i gjetur në Egjipt, sipas një studimi të publikuar më 22 mars.

Paraqitja e fytyrës

Ekipi i studiuesve brazilianë krijoi në mënyrë dixhitale një paraqitje realiste të fytyrës së burrit, duke përdorur dhjetëra imazhe nga ku u gjet skeleti.

Një arkeolog shpjegoi se shumica e eshtrave të skeletit ishin ruajtur. Megjithatë, disa pjesë mungonin, si brinjët, krahët, një pjesë e këmbëve të djathta dhe të majta dhe këmbët. Por siç sqaroi ai, struktura kryesore për afrimin e fytyrës, përkatësisht kafka e burrit, ishte ruajtur mirë. Studiuesit zbuluan se një pjesë e kafkës mungonte, kështu që ata përdorën pikat e të dhënave nga skanimet e tomografisë së kompjuterizuar (CT) dhe pasqyruan anën e kundërt të kafkës.

Një tjetër studiues deklaroi se kafka ka një strukturë moderne. Megjithatë, një pjesë e tij ka tipare arkaike, si nofulla, e cila është më e fortë se ajo e burrave modernë. Cícero Moraes pranoi se ishte i impresionuar nga struktura e kafkës dhe ishte kurioz se si do të dukej.

Dy imazhe 3D

Duke i lidhur në mënyrë dixhitale imazhet, studiuesit krijuan dy imazhe virtuale 3D të njeriut. E para ishte një imazh bardh e zi me sy të mbyllur në një gjendje neutrale. E dyta ishte një qasje më artistike, ku i riu kishte shkulur flokët e errët dhe mjekrën e shkurtuar.

Qasja e fytyrës, shpjegojnë shkencëtarët, nuk funksionon si filmat e Hollivudit, ku rezultati përfundimtar është 100% i pajtueshëm me realitetin. Shkencëtarët i afrohen personit me të dhënat statistikore të disponueshme. Puna që rezulton është një strukturë shumë e thjeshtë.

Megjithatë, është gjithmonë e rëndësishme të humanizohet fytyra e personit kur punon me personazhet historikë, pasi duke e plotësuar strukturën me flokë dhe ngjyrë, identifikimi me audiencën do të jetë më i madh, duke ngjallur interes dhe kush e di – dëshirë për të studiuar më shumë.

Me imazhet e tyre, studiuesit shpresojnë se kjo qasje mund t’i ndihmojë arkeologët të kuptojnë më mirë se si njerëzit kanë evoluar me kalimin e kohës.

“Fakti që ky individ është mbi 30,000 vjeç e bën të rëndësishëm për të kuptuar evolucionin njerëzor”, shpjegojnë ata.

@tn.lajmelokale
@tetovanews