Ballina Shëndeti Fashat ngjitëse me proteina shërojnë më shpejtë plagët

Fashat ngjitëse me proteina shërojnë më shpejtë plagët

Fashat ngjitëse të cilat përbehen nga një proteinë që gjendet në lëkurë të re, përshpejtojnë procesin e shërimit të plagëve dhe nuk lënë shenja.

Materiali përmban fibronectin, një proteinë e cila ndihmon përmbledhjen e indeve të lëkurës gjatë zhvillimit.

Në një studim të zhvilluar së fundmi në Universitetin Harvard, minjtë që janë trajtuar me fasha që përmbajnë fibronectin, plagët e tyre janë shëruar për tre ditë më shpejtë se sa tek ata që janë trajtuar me fasha normale. Gjithashtu pas shërimit të plagëve nuk u kanë ngelur shenja.

Shkencëtaret tani janë duke punuar që të zhvillojnë fashat ngjitëse me këtë proteinë, për përdorimin e përditshëm./kk/