Ballina Shëndeti Krijohet Software që “kap” mendimet e pacientëve në koma

Krijohet Software që “kap” mendimet e pacientëve në koma

Krijohet një software që është në gjendje të verifikojë ndërgjegjien e pacientëve në gjendje kome. Madje do të bëjë të mundur edhe që pacientët që janë në gjendje vegjetative të arrijnë të komunikojnë në mënyrë elementare.

Studiuesit që e kanë krijuar thonë se ky software do të përmirësojë dignozat, do të rrisë cilësinë e jetës së pacientëve dhe efikasistetin e terapive neuro-rehabilituese.

Janë 250 mijë persona që çdo vit hyjnë në gjendje kome si pasojë e aksidenteve, sëmundjeve apo helmimeve. Rreth 43 % e tyre nuk manifeston asnje shenjë ndërgjegje në testet aktuale. Ndërsa me softwarin e sapokrijuar dalin në pah mendimet e lëvizjeve pavarësisht faktit nëse pacienti e prodhon apo jo një lëvizje të dukshme.

Klan Plus

@tn.lajmelokale
@tetovanews