Ballina Diaspora Shqiptari la Amerikën për ISIS-in

Shqiptari la Amerikën për ISIS-in

Burimet e sigurisë amerikane thonë se rrjetet e rekrutimit të ISIS në Shtetet e Bashkuara nuk krahasohen me grupet e gjera të cilat po ekzistojnë në Evropë.

Ndërsa ISIS i ri po merr formë, lider të rinj po dalin në internet, duke e shfrytëzuar si një mjet të rëndësishëm për rekrutimin e ekstremistëve dhe duket se propaganda e tyre veçanërisht rezonon në Shtetet e Bashkuara.

Njëri ndër ta është Zulfi Hoxha, i njohur si Abu Hamza al-Amriki, djali i një pronari dyqanesh që shet pica shqiptare në New Jersey. Ai dihet se është bërë një figurë e Shtetit të Lartë Islamik (ISIS) dhe një ikonë kryesore e rekrutimit, qëkur ka dalë në një video propaganduese, shkruan Arab Weekly, transmeton Syri.

Në të vërtetë, si lider të lartë të ISIS-it rrjedhin përmes sistemit të drejtësisë amerikane, po bëhet e qartë se përfshirja amerikane në zonat e sipërme të lëvizjes dhe rrjetet e tij të mobilizimit është rritur ndjeshëm.

Ky është një zhvillim i rëndë, veçanërisht në një kohë kur ISIS po lufton për t’u rindërtuar pas humbjes së kalifatit të tij në Lindjen e Mesme nga forcat perëndimore dhe rajonale.

Burimet e sigurisë amerikane thanë se rrjetet e rekrutimit të ISIS në Shtetet e Bashkuara nuk krahasohen me grupet më të gjera që ekzistojnë në Evropë, por përfshirja në rritje e SHBA është një zhvillim shqetësues.

Zyrtarët amerikanë thonë se Hoxha, 25 vjeç, u largua nga Shtetet e Bashkuara për në Turqi më 6 prill 2015. Katër ditë më vonë ai ishte në një kamp trajnimi ISIS në Siri. Brenda gjashtë muajve, ai ishte pjesë e një video ku po u prisnin kokat personave dhe ai kishte një rol të lartë.

Hoxha besohet të jetë rekrutuar nëpërmjet internetit dhe u bashkua me amerikanë të tjerë, si John Georgelas dhe Abdullah Ramo Pazara, të cilët iu bashkuan ISIS në të njëjtën mënyrë. Të dy burrat, anëtarë të rrjeteve më të gjera xhihadiste në Shtetet e Bashkuara, kanë arritur pozita relativisht të larta në hierarkinë e ISIS, thanë burimet e SHBA.

@tetovanews