Ballina Shëndeti Shkencëtarët zhvillojnë materialin që rigjeneron smaltin e dhëmbëve

Shkencëtarët zhvillojnë materialin që rigjeneron smaltin e dhëmbëve

Studiuesit në Universitetin Queen Mary në Londër kanë gjetur një rrugë të re për zhvillimin e materialit që mund të rigjenerojë inde të fuqishme sikurse janë smalti i dhëmbëve dhe eshtrat.

Smalti, i vendosur në pjesën e jashtme të dhëmbëve tanë, është indi më i fuqishëm në trup dhe iu mundëson dhëmbëve të funksionojnë për një pjesë të gjatë të jetës pavarësisht forcës së kafshimit, ekspozimit ndaj ushqimeve dhe pijeve acidike dhe temperaturave të larta.

Kjo performancë rezulton nga struktura e saj e lartë e organizuar.

Sidoqoftë, smalti nuk mund të rigjenerohet pasi të ketë humbur, gjë e cila çon në humbjen dhe dhimbjen e dhëmbëve, transmeton ksp. Këto probleme preku më shumë se gjysmës e popullsisë në botë dhe mënyrat për gjetjen e rikrijimit të smaltit kanë qenë për një kohë të gjatë të nevojshme për dentistët.

Studimi i publikuar në revistën Nature Communications, tregon se kjo qasje e re mund të krijojë materiale me precizitet të shënuar me qëllim që të duken dhe të marrin rolin e smaltit të dhëmbëve.

Autori kryesor i studimit Alvaro Mata nga shkolla Queen Mary për inxhinieri dhe shkenca materiale tha se qëllimi kryuesor në shkencën materiale ësjtë mësimi nga natyra për të zhvilluar materiale të dobishme të bazuara në kontrollin preciz të bllokut për ndërtimin e molekulave.

“Zbulimi kryesor ka qenë mundësia për të shfrytëzuar proteinat e çrregullta për të kontrolluar dhe udhëzuar procesin e mineralizimit në shkallë të shumta. Përmes kësaj, është zhvilluar një teknikë për të lehtësuar materialet sintetike që emulojnë një arkitekturë të tillë hierarkike të organizuar në zona të mëdha dhe me aftësinë për të rregulluar pronat e tyre”, tha ai.

Sipas tij, procesi i mineralizimit hap mundësinë për të krijuar materiale me vetitë që imitojnë inde të ndryshme të forta përtej smaltit si kocka dhe dentina.

“Si e tillë, puna ka potencial që të përdoret në një shumëllojshmëri aplikimesh në mjekësinë rigjeneruese. Përveç kësaj, studimi gjithashtu ofron njohuri për rolin e çrregullimit të proteinave në fiziologjinë dhe patologjinë njerëzore”, shprehet Mata.

Artikulli paraprakJa misteret që po tronditin botën, çfarë po ndodh
Artikulli tjetërMBRËMË ËSHTË REGJISTRUAR NJË TËRMET NË SHKUP