Ballina Shëndeti Bullgaria bën transplantin e parë në botë të brinjëve (Foto)

Bullgaria bën transplantin e parë në botë të brinjëve (Foto)

Transplantimi i parë në botë i brinjëve u krye në spitalin Tokuda në Sofje të Bullgarisë, duke përdorur një zëvendësues të përbërë me një printer 3D, të futur tek 35-vjeçari Ivaylo Josifov. Njeriu ishte diagnostikuar me rritjen e brinjës së pestë, të shkaktuar nga një defekt i lindur.

Kjo mund të përkeqësohet me kalimin e kohës dhe mund të shkaktojë probleme në gjoks dhe në frymëmarrje, prandaj mjekët vendosën se duhej të hiqej.

Rripa e re, megjithatë, duhet të ketë saktësisht të njëjtën madhësi si ajo origjinale, kështu që shtypja 3D u zgjodh në sajë të aftësisë së saj për riprodhimin e formave organike me saktësi. Për ta bërë këtë, spitali përdor një printer 3DGence me bazë në Poloni.

@tetovanews