Ballina Aktualitet Lajme Sektori civil, protesta kundër ndotjes së ajrit (VIDEO)

Sektori civil, protesta kundër ndotjes së ajrit (VIDEO)

Një grup qytetarësh protestuan sot në qendër të Shkupit. Të revoltuar për shkak të mosefikasitetit të pushtetit lokal dhe qendror në luftën kundër ndotjes së ajrit.Protesta u organizua nga Iniciativa Qytetare “Shoqëria Kancerogjene”, e cila i dha një ultimatum autoriteteve, nëse nuk ndërmerren masa të serioze, në 15 ditët e ardhshme ata njoftuan radikalizimin e protestave. Aktivistët planifikojnë të bllokojnë hyrjet në institucione ose të paralizojnë rrugët kryesore në kryeqytet. Ata i kërkuan qeverisë të mbajë një mbledhje emergjente dhe masa për kundër ajrit të ndotur.

Kërkojmë një raport nga Ministri dhe zëvendësministri i Ekologjisë për të raportuar çdo ditë çfarë kanë bërë, derisa ne dhe fëmijët tanë po helmohemi dhe shkojmë nëpër spitale. Të japin një llogari se si ata e fitojnë pagën e tyre dhe çfarë kanë punuar gjatë ditës, për ajër më të pastër. ” – Kristian Uzunov – Nisma qytetare shoqëria kancerogjene

Protesta filloi në parkun “Zhena borec”, dhe pas gjysmë ore grupi u zhvendos në rrugën kryesore përpara parlamentit për të dërguar një mesazh simbolik te përfaqësuesit e popullit, se ata duhet të punojnë për të mirën e qytetarëve dhe jo sipas urdhrave të partive. Qytetarët me të cilët biseduam vlerësojnë se autoritetet nuk janë serioze në trajtimin e këtij problemi.

Ne jemi të pakënaqur sepse për këtë periudhë relativisht të shkurtër prej dy vitesh nuk pamë se vërtetë qeveria aktuale është e shqetësuar dhe se filluan të ndërmarrin masa reale”.

Disa furra që nuk i di populli duhet të djegin, dhe kjo të mos bëhet publike. Sigurisht se digjen materiale helmuese, diçka duhet të dalë, përndryshe nga do të vinin helmet dhe ajri i ndotur. Na mbytë, na djeg fyti.. një dritare nuk mund të hapet. Kjo nuk është normale. ” – theksuan qytetarët e intervistuar

Nga Iniciativa Qytetare “Shoqëria Kancerogjene” nuk janë të kënaqur me numrin e qytetarëve që dolën në rrugë sot dhe protestuan. Ata presin që në tubimin e ardhshëm të kenë mbështetje më të madhe. Përndryshe, këtë mëngjes Shkupi ishte qyteti i tretë më i ndotur në botë.

Artikulli paraprakNjë vit pa Komandant Arushën: Ditët kalojnë, malli po shtohet!
Artikulli tjetërGruevski jep nga Budapesti intervistën e parë pas arratisjes (VIDEO)