Ballina Këshilla Zbuloni nëse jeni një prind i mirë me fëmijët tuaj

Zbuloni nëse jeni një prind i mirë me fëmijët tuaj

Oscar Wild ka thënë: “Mënyra e duhur për t’i bërë fëmijët e mirë është t’i bëni të lumtur”. Ndërsa mbajtja e një fëmije të shëndetshëm dhe të lumtur mund të jetë një përparësi për qëllimet e prindërve, ka faktorë, aktivitete dhe zakone të tjera që janë më të rëndësishme dhe të dobishme. Më poshtë do ju tregojmë disa nga shenjat që zbulojnë nëse po e bëni shkëlqyeshëm punën tuaj si prind.

Ju përdorni komunikimin e dyanshëm.

Sipas studiuesve në MIT dhe Harvard, është e rëndësishme që prindërit të kenë një komunikim të dyanshëm më fëmijët tuaj. Një nga mënyrat më të thjeshta, por më kuptimplota për të filluar këtë komunikim është të shikoni fëmijën tuaj direkt në sy kur ju flisni me ta dhe kur ata flasin me ju. Kjo i jep fëmijës tuaj një ndjenjë që ju po i dëgjoni me gatishmëri, ndërsa në të njëjtën kohë i jep motivim për të folur.

Jeni mjaft modest për të kërkuar falje.

Natyrisht, debate dhe përleshje mund të ndodhin midis jush dhe fëmijës tuaj, dhe të dy mund të jeni të interesuar të luani viktimën. Sidoqoftë, është e rëndësishme që prindërit të kuptojnë kur është radha e tyre të kërkojnë falje. Megjithëse mund të vijë si e vështirë për ju në fillim, të dini si të zotëroni gabimet tuaja dhe të shpjegoni pse keni pasur faj, jo vetëm që i mëson fëmijës tuaj sinqeritet dhe hapje, por i fton ata të bëjnë të njëjtën gjë kur ata bëjnë gabime.

Ëndërroni me fëmijën tuaj.

Një nga mesazhet më të fuqishme të Walt Disney thotë: “Nëse mund ta ëndërrosh, mund ta bësh”. Si prind, është e rëndësishme të inkurajoni fëmijët tuaj të ëndërrojnë dhe të kenë ambicie. Por edhe më e rëndësishme është të tregoni mbështetjen tuaj për talentet dhe hobet e tyre dhe t’i ndihmoni të arrijnë qëllimet e tyre. Studimet tregojnë se prindërit mbështetës janë një faktor kryesor në suksesin e ardhshëm të fëmijëve të tyre.

Ju respektoni oraret.

Njohja e asaj që do të ndodhë në ditët e tij, i jep fëmijës tuaj një ndjenjë sigurie, besimi dhe kontrolli. Zbatimi i orareve për fëmijët tuaj në moshë të re me gjëra të tilla si ngrënia e vakteve, marrjet nga shkolla ose kopshti ditor, ora e leximit dhe koha e gjumit, krijon besim midis jush dhe fëmijës tuaj, kështu që ata të dinë se çfarë të presin dhe kur të presin nga ju. Tek fëmijët më të mëdhenj, një rutinë fut disiplinë dhe strukturë në jetën e tyre, e cila në planin afatgjatë i mëson ata të jenë më të pavarur dhe të përgjegjshëm për detyrat e tyre. Studimet tregojnë se ngrënia së bashku si familje i bën fëmijët më të lumtur dhe i mëson ata të jenë komunikues më të mirë.

Jeton deri në rolin e mësuesit të parë.

Një prind është mësuesi i parë i fëmijës. Që nga mësimi i fjalëve të para te zhvillimi i zakoneve të mira dhe të mësuarit për rrethinën e tyre, është detyra e prindërve që jo vetëm t’i rritë, por t’i mësojë ata. Leximi i librave para gjumit ose argëtimi gjatë kohës së lojës jo vetëm që pasuron jetën dhe përvojat e fëmijëve tuaj, por ju lejon t’u kushtoni atyre kohë cilësore, duke i lejuar ata të ndiejnë dashurinë, kohën dhe kujdesin tuaj. Si mësues, është gjithashtu mirë t’i jepni fëmijës suaj reagime konstruktive kur sillet keq, në mënyrë që ta kuptojë kur gabojnë. Kjo do t’i ndihmojë ata të vendosin mendjen e tyre të bëhen njerëz më të mirë.

E dini kur të qëndroni pas fëmijës suaj.

Është detyra e një prindi të mbrojë dhe të sigurojë fëmijët e tyre, por të jesh mbrojtës dhe të jesh gjithnjë nënshtruar ndaj dëshirave të fëmijës tënd mund të çojë në një adoleshent dhe të rritur me një gjendje të keqe. Studimet tregojnë se prindërit e mbiprokuruar i inkurajojnë fëmijët të gënjejnë, të bëhen manipulues dhe të kenë frikë nga marrja e rreziqeve dhe përvojave të reja. Është e rëndësishme për prindërit të vlerësojnë kur duhet të bëjnë një hap prapa dhe të lejojnë që fëmija i tyre të marrë vendime vetë, të ndërmarrë veprime dhe t’i kuptojë gjërat vetë. Sidoqoftë, duhet të mbani mend gjithashtu të jeni aty gjatë dështimeve të tyre dhe t’i ndihmoni të kuptojnë se çfarë nuk shkoi mirë dhe si mund të bëjnë më mirë herën tjetër./e.b-abcnews.al