Ballina Top Lajm ‘Jetë në mars?!’ NASA sjell pamje të jashtëzakonshme nga planeti i kuq

‘Jetë në mars?!’ NASA sjell pamje të jashtëzakonshme nga planeti i kuq

Nasa publikon pamje të jashtëzakonshme nga planeti Mars, në misionin e tyre për të gjetur shenja jete dhe ujë në planetin e kuq

Në 18 Shkurt, sonda e NASA arriti në planetin Mars në atë që konsiderohet si një nga udhëtimet më të jashtëzakonshme në kërkim të shenjave të jetës në planetin e kuq.

Këmbëngulja është pjesa qendrore e misionit 2.7 miliard dollarësh, i cili do të kërkojë për shenja të jetës në kraterin e Jezeros dhe do të mbledhë dhjetëra mostra për kthimin e ardhshëm në Tokë.

Ulja me sukses e sondës Perseverance në Mars ka sjellë imazhe të jashtëzakonshme në më pak se 1 muaj mision në planetin e kuq.

Që nga 18 shkurti deri me 8 mars sonda ka dërguar në NASA, 8,802 imazhe, duke përfshirë panoramat me rezolucion të lartë 360 gradë të zonës pranë vendit të uljes dhe pamje mahnitëse të qiellit dramatik që ka arritur të kapë. Shkencëtarët shpresojnë se nëpërmjet këtyre imazheve të zbulojmë sa më shumë të dhëna të jetës në planetin e kuq, i mbuluar plot me mistere.

Por cilat janë imazhet kryesore të marra nga Sonda?

Ky është imazhi i parë Perseverance i NASA-s dërgoi përsëri pasi preku Marsin në 18 Shkurt 2021.

Në 19 shkurt u bënë publike imazhet e sondës nga lart dhe imazhet e uljes së saj në Mars dhe imazhet e para të sipërfaqes.

Në 22 shkurt u bënë publike imazhet e pikës në Kraterin Jezero, ku sonda kishte kontaktin e parë me sipërfaqen.  Po atë ditë u bënë publike imazhet 360 gradë të sondës nga Marsi. Ndërkohë që po atë ditë bëhet publik një imazh tjetër i uljes  së sondës dhe mburoja e nxehtësisë.

Me 24 shkurt, bëhen publike imazhe të tjera 360 gradë nga marsi, në të cilën mund të shihet një shkëmb i gdhendur nga era.

Po atë ditë behën publike imazhet e resë së tymit që shkaktoi momenti i uljes në tokë.

Me 4 mars u bënë publik imazhe tjera në të cilat shihet edhe një shpërthim i vogël nxehtësie në momentin e uljes.

 5 mars bëhen publike imazhe të tjera të sondës nga Marsi dhe po ashtu të sedimenteve të quajtura si delta  e cila është ajo që mbetet nga bashkimi midis një lumi antik dhe një liqeni në kraterin Jezero.

 5 mars bëhen publike imazhet e eksplorimit në Mars. Në të njëjtën ditë NASA emëron vendin e uljes si “Octavia E. Butler Landing”, në nder të aktores Octavia E. Butler. Bëhen publike foto me tre ngjyra nga marsi.

@tetovanews