Ballina Top Lajm STUDIMI: Atmosfera e Tokës nuk është e përjetshme, ja çfarë do të...

STUDIMI: Atmosfera e Tokës nuk është e përjetshme, ja çfarë do të thotë kjo për njerëzimin

Një studim i kryer nga shkencëtarë në Universitetin e Toho (Japoni) dhe Georgia Tech (SHBA) tregon se atmosfera e Tokës nuk është ashtu siç duam të besojmë: me pak fjalë, nuk do të zgjasë përgjithmonë.

Në një moment, në rreth një miliard vjet, e cila është një e ardhme shumë e largët nëse matet nga standardet e specieve tona, por të gjitha në rendin e gjërave nga pikëpamja gjeologjike dhe historia e Sistemit Diellor, nivelet e oksigjenit do të bien shpejt për dy arsye.

Nga njëra anë, do të ketë një dobësim të ciklit të dioksidit të karbonit, i cili do të çojë në një rënie të mprehtë të pranisë së CO2 në atmosferë. Kjo do të krijojë një skenar në të cilin organizmat që varen nga fotosinteza do të zhduken në mënyrë të pashmangshme dhe vdekja masive e bimëve do të çojë në një rënie të mprehtë të vlerave të oksigjenit në atmosferë.

Kësaj do t’i shtohet Dielli, i cili për shkak të evolucionit të tij normal do të jetë ngrohur gradualisht, duke e rikthyer planetin në kushte të ngjashme me ato që ekzistonin rreth 2.4 miliardë vjet më parë. Lirimi i një sasie më të madhe energjie nga një Diell që do të mbinxehet ndërsa plaket do të japë goditjen e fundit në atmosferën tonë, sepse energjia e tepërt do të shqyej shtresën e ozonit që rrethon Tokën, duke e ekspozuar atë edhe më shumë në nxehtësi dhe mbi të gjitha në nivele të larta të rrezeve ultraviolet.

Në atë pikë të historisë, studiuesit argumentojnë me studimin e botuar në Nature Geoscience, jeta tokësore dhe ujore do të zhduken plotësisht dhe vetëm format e jetës mikrobike do të mbijetojnë.

Rreth 21% e shtresës së hollë të atmosferës së frymëmarrjes rreth planetit përbëhet nga oksigjeni – pikërisht sasia e duhur për të ruajtur mjedisin e përsosur për jetën. Por kjo nuk ka qenë gjithmonë rasti: atmosfera ishte shumë e ndryshme në fazat e hershme të formimit të Tokës dhe do të jetë thellësisht e ndryshme në një miliard vjet. Shkencëtarët punuan me modele veçanërisht komplekse, të cilat në fund të fundit treguan se si Toka do të humbasë oksigjenin e saj dhe gjithashtu se vetëm 20-30 % e të gjithë historisë së saj mund të ketë një atmosferë ideale (d.m.th. e ngjashme me atë aktuale).

Duke marrë parasysh faktin se prania e oksigjenit në atmosferë është një nga nënshkrimet biologjike që mund të tregojnë banueshmërinë e ekzoplanetëve, shkencëtarët besojnë se studimi i tyre mund të jetë i dobishëm në kërkimin e jetës jashtëtokësore – duke theksuar se një jetë eventuale edhe në praninë e një atmosfere të hidrokarbureve, sikurse ajo e Tokës mund të bëhet në 1 ose 2 miliardë vjet. (Focus)

Artikulli paraprakCOVID-19 dhe moshat e reja, humb jetën nga virusi 21-vjeçarja në Kosovë (FOTO)
Artikulli tjetërReagimi i dobët ndaj Covid-19, rrezikon ta vonojë rimëkëmbjen ekonomike të Evropës