Ballina Argëtim Kuriozitete Cila është gjuha më e vjetër në Evropë?

Cila është gjuha më e vjetër në Evropë?

Verën e kaluar, arkeologët në veri të Spanjës ishin të emocionuar për të zbuluar një objekt të sheshtë, në formë dore, të bërë prej bronzi nga një vend gërmimi jo shumë larg nga Pamplona.

Por vetëm më vonë, kur filluan procesin e kujdesshëm të restaurimit, doli në dritë domethënia e vërtetë e dorës: Pas pastrimit të sedimentit dhe papastërtive shekullore, studiuesit zbuluan rreshta teksti të gdhendura në gjithë objektin, të cilin ata e quajtën Dora e Irulegi.

Ekspertët besojnë se fjalët i përkasin një gjuhe që i paraprin baskishtes moderne, e njohur gjithashtu si Euskara. Fjala e parë në dorë, sorioneku, i ngjan shumë fjalës baske zorioneku, që do të thotë “fat”.

Arkeologët dyshojnë se dora e varur mbi derën e një shtëpie me tulla balte rreth 2000 vjet më parë, ka të ngjarë si një “amulet mbrojtjeje”, siç shkruan Joseph Wilson për Associated Press.

Studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të përputhin asnjë nga tekstet e tjera të dorës me fjalët e njohura baske, por ata planifikojnë të vazhdojnë analizën e tyre.

Zbulimi jo vetëm që është i rëndësishëm për të kuptuar evolucionin e gjuhës baske, por ai gjithashtu hedh dritë të re mbi Vascones, një fis i vonë i epokës së hekurit që studiuesit besojnë se i dha origjinë kulturës baske. Familja Vascones jetonte në atë që tani është rajoni i Navarrës në Spanjë.

Arkeologët kishin supozuar më parë se Vascones nuk përdornin shkrim përveçse për qëllimin e krijimit të monedhave, derisa romakët prezantuan alfabetin latin. Por 40 personazhet e gdhendura në Dorën e Irulegit thonë të kundërtën.

“Kjo pjesë e kthen përmbys atë që deri më tani mendonim për baskët dhe shkrimin”, thotë Joaquín Gorrochategui, një filolog në Universitetin e Vendit Bask, në një deklaratë nga Shoqëria Shkencës Aranzadi, e cila ka gërmuar vendin që nga viti 2017. “Ne ishim pothuajse të bindur se baskët ishin analfabetë në kohët e lashta.”

Krijuesi i dorës përdori një teknikë të njohur si stippling, e cila përfshin krijimin e shumë pikave të vogla për të krijuar një formë ose imazh. Megjithatë, para se të bënte pikat, autori fillimisht gjurmoi shkronjat me një instrument të mprehtë, një teknikë e njohur si sgraffito. Këto metoda janë “praktikisht të panjohura në të gjithë epigrafinë e lashtë të botës perëndimore”, thotë në deklaratë Javier Velaza, një filolog në Universitetin e Barcelonës.

Dora ka të ngjarë të mbijetojë kaq gjatë, sepse dy grupe ndërluftuese romake i vunë zjarrin vendbanimit të lashtë gjatë Luftës Sertoriane, e cila zgjati nga viti 80 deri në vitin 72 PES.

@tn.lajmelokale
@tetovanews