Ballina Top Lajm Qebap i frikshëm – njëri ishte i mbushur me baktere të zorrëve/Testohen...

Qebap i frikshëm – njëri ishte i mbushur me baktere të zorrëve/Testohen qebapët nga 21 qebaptore të ndryshme në Zvicër për mikrobe, rezultati ishte tronditës

21 qebapë dhe döner u testuan për numrin e baktereve që përmbanin dhe rezultatet ndonjëherë ishin mjaft të pakëndshme: në dymbëdhjetë prej tyre numri i mikrobeve ishte dukshëm shumë i lartë.

Revista e konsumatorit “K-Tipp” testoi qebapët dhe dönerët nga 21 qebaptore të ndryshme në Zvicër për mikrobe.

Në më shumë se gjysmën e qebapëve u tejkalua numri maksimal i lejueshëm i mikrobeve.

Qebaptoret nga Berna performuan veçanërisht mirë, ndërsa ato nga Zvicra frëngjishtfolëse performuan dobët.

Për shumë njerëz, qebapi është një vakt i mirë i shpejtë në mes : bukë e ngrohtë, perime krokante, mish i pjekur në skarë dhe një salcë e shijshme. Në shumicën e rasteve, qebapi është gjithashtu mbresëlënës për shkak të çmimit të tij. Por cilat janë standardet higjienike të këtij vakti klasik të ushqimit të shpejtë? Me sa duket shpesh shumë më keq nga sa do të donin shumë qebapdashës. Të paktën kështu zbuluan testet laboratorike të porositura nga revista konsumatore “K-Tipp”.

“K-Tipp” testoi gjithsej 21 qebapë të ndryshëm nga qebaptoret në të gjithë Zvicrën, për shembull në Bernë, Lucern, Cyrih, St. Gallen dhe Gjenevë. Rezultati shkurt: Testi ishte për numrin total të baktereve, shtamet bakteriale Escherichia coli (një bakter i zorrëve) si dhe Bacillus cereus dhe kërpudhat maja. Numri total i lejuar i baktereve ishte tejkaluar ndjeshëm në njëmbëdhjetë ushqime të lehta, dhe në një tjetër numri i Bacillus cereus ishte shumë i lartë. Kjo baktere mund të helmojë ushqimin, në varësi të sasisë mund të shkaktojë të vjella ose diarre.

Gjithsej dymbëdhjetë dyqane kishin nivele problematike të mikrobeve.
Alarmi neverie, sidomos në Zvicrën frëngjishtfolëse
Ngrënësit e qebapëve bernezë duhet të jenë të lumtur për rezultatin: Të gjithë qebapët e testuar atje performuan shumë mirë – ata zunë vendet 1 deri në 3 në renditje. Sam’s Pizza Land në stacionin e trenit në Bernë ia doli më së miri – numri i përgjithshëm i mikrobeve ishte dukshëm më i ulët në 35,000 kufiri prej dhjetë milionë. Nuk kishte asgjë për t’u ankuar nga këndvështrimi i higjienës me Berns Kebab dhe Seven Spices.

Nga ana tjetër, të gjitha degët në Zvicrën frëngjishtfolëse përfunduan në fund të tabelës – pavarësisht nëse ishin në Lozanë apo Gjenevë: asnjë nga gjashtë qebaptoret e testuara atje nuk kishte numër të mikrobeve brenda intervalit normal. Vetëm në rastin e Ephese Kebab nga Lozana numri i përgjithshëm i baktereve ishte në rregull, por numri i mikrobeve Bacillus cereus nuk ishte. Por edhe në Zvicrën gjermanishtfolëse, disa bar-rostiçeri duhet të mjaftohen me vlerësime të dobëta, duke përfshirë hip mit & ohne dhe Victoria Brezelbäckerei, të dyja nga Cyrihu.

Deri tani më së shumti mikrobe u gjetën në Alpen Dedi, i cili është i popullarizuar në St. Gallen. Jo vetëm që numri i përgjithshëm i mikrobeve ishte mbi 30 milionë, shumë mbi kufirin e dhjetë milionëve. Vlera e baktereve Escherichia coli ishte gjithashtu 720 kbU/g, shumë herë më e lartë se 100 kbU/g e lejuar. Bakteri në fakt gjendet në zorrët e njeriut dhe të kafshëve, pra është një tregues fekal./20Minuten/tetova.com

@tetovanews