Ballina Argëtim Virale NASA përdori një lazer për të dërguar një mesazh nga hapësira e...

NASA përdori një lazer për të dërguar një mesazh nga hapësira e thellë

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka testuar me sukses lazerin e saj në hapësirën e thellë.

Më 14 nëntor, NASA mori një sinjal lazer të dërguar nga një instrument i nisur në anijen kozmike Psyche, e cila aktualisht ndodhet 10 milionë milje nga Toka dhe po udhëton drejt një asteroidi misterioz metalik. Anija kozmike është larg planetit tonë më shumë se 40 herë më shumë se distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës dhe vazhdimisht po largohet.

Momenti shënoi testin e parë të suksesshëm të sistemit të NASA-s Deep Space Optical Communications (DSOC), një lidhje komunikimi e gjeneratës së ardhshme që dërgon informacion duke përdorur dritën lazer në vend të valëve të radios. Kjo është pjesë e një sërë testesh që NASA po kryen për të përshpejtuar komunikimet e thella në hapësirë ​​në misione të ndryshme.

Në misione të tjera, komunikimet me lazer u testuan në orbitën e Tokës ose gjatë rrugës për në Hënë dhe mbrapa, por DSOC përfaqësonte testin më të vështirë dhe më të largët deri më tani. Astronautët mund të përdorin lazer për të komunikuar me kontrollin e misionit në Tokë gjatë udhëtimeve në Hënë dhe Mars në dekadat e ardhshme.


Testi filloi në Kaliforni në Laboratorin Jet Propulsion në objektin Table Mountain. Në kodrat jashtë Los Anxhelosit, inxhinierët ndezën një lazer që synonte anijen kozmike Psyche dhe rreth 50 sekonda më vonë, marrësi i anijes kozmike mori sinjalin dhe më pas dërgoi sinjalin e tij përsëri në Observatorin Palomar afër San Diegos.

Kjo detyrë kërkon saktësi astronomike dhe një sistem udhëzimi të automatizuar që ndihmon në drejtimin e lazerëve të anijes Psyche. Përparësitë e lazerit janë të mëdha sepse ai mund të dërgojë 10 deri në 100 herë më shumë informacion për njësi të kohës në krahasim me aftësitë aktuale.

NASA do të vazhdojë të testojë DSOC ndërsa Psyche udhëton drejt asteroidit, i cili është në rripin e asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit. Anija kozmike duhet të arrijë në destinacionin e saj në vitin 2029 dhe më pas të kalojë 29 muaj duke eksploruar botën e çuditshme metalike.

@tn.lajmelokale
@tetovanews