Ballina Argëtim Kuriozitete Japonia do të ndërtojë një furgon për udhëtime 30-ditore në Hënë për...

Japonia do të ndërtojë një furgon për udhëtime 30-ditore në Hënë për NASA-n

Kur NASA të kthehet në Hënë, astronautët e saj do të shijojnë armët në një furgon kampi me presion të krijuar nga IAXA dhe Toyota.

Automjeti me dy persona është pjesë e një marrëveshjeje SHBA-Japoni që përfshinte gjithashtu astronautët e parë japonezë në Hënë.

Duket se programi i NASA-s për një prani njerëzore në Hënë do t’i ngjajë një shfaqjeje makinash. Agjencia hapësinore kohët e fundit dha kontrata për të zhvilluar një mjet të jashtëm të hapur për të transportuar astronautët në Hënë, megjithëse ata janë të vegjël dhe shoferi dhe pasagjeri duhet të veshin kostume hapësinore.

Ndërkohë, automjeti japonez që po zhvillohet nga YAXA dhe Toyota është një stacion celular ku ekuipazhi do të jetë në gjendje të jetojë dhe të punojë deri në 30 ditë pa veshur një kostum hapësinor.

Furgoni i ri do të fuqizohet nga qelizat e karburantit me hidrogjen, të plotësuara nga panele diellore që mund të riciklojnë ujërat e zeza duke e kthyer atë në hidrogjen dhe oksigjen për energji. Vlerësohet se automjeti do të ketë një distancë deri në 10,000 kilometra dhe do të përdoret për të eksploruar rajonin jugor.

Sipas marrëveshjes së nënshkruar nga administratori i NASA-s Bill Nelson dhe Ministri i Arsimit, Kulturës, Sportit, Shkencës dhe Teknologjisë i Japonisë Masahito Moriyama, JAXA do të sigurojë automjetin ndërsa NASA e transporton atë në Hënë si pjesë e misionit Artemis VII në 2031.

Për më tepër, kontrata e re do të lejojë astronautin e parë japonez të udhëtojë në Stacionin Gateway.

– Roveri me presion do të jetë një kontribut i fuqishëm në arkitekturën e përgjithshme të “Artemis” pasi Japonia dhe Shtetet e Bashkuara shkojnë krah për krah me partnerët ndërkombëtarë dhe industrialë në sipërfaqen e Hënës dhe më gjerë – tha Yamakawa.

@tn.lajmelokale
@tetovanews