Ballina Shëndeti Këshilla Të gjitha gabimet që na bëjnë të rrezikojmë jetën në timon

Të gjitha gabimet që na bëjnë të rrezikojmë jetën në timon

Si të udhëtojmë në mënyrë të sigurt. Rishikimi i rregullave për të mos rrezikuar është një detyrim. Për më shumë po ju njohim me një pasqyrë të pajisjeve teknologjike që ju vijnë në ndihmë

Për të drejtuar saktë, duhet të njihni rregullat e qarkullimit (nuk është e qartë, edhe nëse keni një licencë për shumë vite), të dini se cilat janë pajisjet dhe se si punojnë (megjithëse në përgjithësi: nuk është e nevojshme të marrësh një diplomë në inxhinieri), të mirëmbani makinën, të hani dhe pini – kur jeni në timon – në mënyrë që të mbeteni vigjilentë … Dhe së fundi, në rast aksidenti, të dini se çfarë duhet të bëni për të menaxhuar situatën si dhe cilat janë prioritetet për të mbrojtur sigurinë tuaj dhe atë të të tjerëve. Para se një problem të bëhet mekanik ose burokratik, siguria është rezultat i ndërgjegjësimit të shoferëve të makinave në të gjitha fushat e prekura nga lëvizshmëria. Për këtë arsye, me rastin e Javës Botërore të Sigurisë Rrugore, ju tërheqim vëmendjen në disa rregulla të thjeshta, që duhen ndjekur. Për të mirën e të gjithëve.

Distanca e sigurisë

Në 50 km/orë distanca minimale për të mbajtur në lidhje me makinën që na paraprin neve është e barabartë me gjatësinë e dy autobusëve: 25 metra. Në 90 orë shkoni deri në 40 (dy kamionë). Kur udhëtoni në 130 km/h, distanca është të paktën 130 metra: shumë më tepër se një fushë futbolli … Nuk janë numra të rastësishëm. Distanca e sigurisë mund të përcaktohet me një formulë matematikore. Por është gjithashtu e vërtetë se nuk është e nevojshme të udhëtoni me kalkulatorin në dorë, ndërsa drejtoni automjetin: mjafton mirëkuptimi.

Ne të gjithë jemi në gjendje ta kuptojmë që hapësira që ndan ‘hundën’ e makinës sonë nga pjesa e pasme e asaj që na paraprin është e mjaftueshme për të kryer një manovër emergjente. Nga frenimi për shmangien. Distanca e duhur varet nga një numër faktorësh: shpejtësia e përfshirë (e jona dhe ajo e automjeteve të tjera), gjendja e tokës (e lagur ose e thatë, e paprekur ose e dëmtuar, e asfaltuar ose e papastër, e sheshtë ose e pjerrët), karakteristikat teknike të automjetit (frenat e një sedani të kalitur nuk sillen si ato – ndoshta karbokeramike – të një makine supersportive), trafiku, pesha e makinës, dhe natyrisht gjendja psikofizike e shoferit.

Të drejtosh në mjegull

Mjegulla ka karakteristikën e keqe të absorbimit dhe shpërndarjes së dritës, duke zvogëluar kontrastin dhe dallimin midis ngjyrave, duke zvogëluar dukshmërinë e objekteve. Ka qindra viktima të aksidenteve me mjegull, edhe pse sot ka shumë pajisje që mund të ndihmojnë shoferin, duke sinjalizuar çdo rrezik dhe pengesë. Por sensori kryesor i makinës është, si gjithmonë, truri i shoferit. Kur shikueshmëria është në furnizim të shkurtër, shpejtësia duhet të reduktohet dhe distanca e sigurisë të rritet. Nëse shikimi zvogëlohet në 8 metra, shpejtësia nuk duhet të tejkalojë 10 km/h. Me 30 metra shikueshmëri, 35 orët nuk duhet të tejkalohen. Me 100 metra shikueshmëri, nuk është e nevojshme të tejkalohen 100 km/h.

Asistentë që e shpëtojnë jetën

Në rast të mjegullës, gjëja e rëndësishme është të shihni dhe t’iu shohin. Pra, është e nevojshme të ndizni dritat e mjegullës së pasme dhe të jeni të kujdesshëm me informacionin e transmetuar nga radioja. Manovrat që zakonisht do të ishin të pranueshme duhet të shmangen, por në atë situatë të jashtëzakonshme ata do të ishin shumë të rrezikshme. Si të arrijmë në rrugët me dy rrugë. Më mirë të armatosni veten me durim. Ndalimi përgjatë rrugës nëse shikimi është i mirë (nëse nuk ka një ndalim të shprehur) është një llogari, por ta bëni këtë në mjegull është një çështje tjetër: bëjeni vetëm në rast nevoje ekstreme, aktivizoni shigjetat e dyfishta dhe duke u ngadalësuar gradualisht.

Gomat nën kontroll

Siguria, në makinë, gjithashtu varet nga gjendja shëndetësore e automjetit: mirëmbajtja rigoroze me shpenzime relative nuk është kurrë tepër e zellshme. Koha dhe paratë e shpenzuara do të kthehen në avantazhin tonë, me interes, kur është e nevojshme, kur të jemi në një situatë urgjente. Nëse makina është në formë, reagimi i saj mund të na nxjerrë jashtë rrezikut; ndryshe … Argumenti është veçanërisht i vërtetë për gomat. Mirëmbajtja nënkupton kontrollimin e gjendjes së veshjes në të ecur: ka disa mjete të posaçme, por ju mund ta bëni këtë edhe me një monedhë 2-euro: nëse “kurora” e monedhës del nga brazda e shkeljes, kjo do të thotë se veshja ka arritur limitin. Mirëmbajtja gjithashtu do të thotë periodikisht të kontrolloni presionin: ajo e duhura tregohet në manualin e pronarit të mjetit dhe duhet të respektohet, për shkak se i tërë “sistemi makinë” (ku goma është një nga komponentët kryesorë, nëse jo kryesori) është kalibruar në këto vlera. Mirëmbajtja nënkupton kontrollin se nuk ka ënjtje ose prerje ose konsumime të thella në “supet” e gomës.

Amortizues, drejtues dhe frena

Kur ato “shkarkohen”, amortizuesit i japin paqëndrueshmëri automjetit. Në kthesë dhe në frenim, ky kusht është shumë i rrezikshëm. Gjithashtu mbani drejtimin nën kontroll: nëse e ktheni atë në të djathtë dhe të majtë prej 3-4 centimetra, rrotat nuk lëvizin, kjo do të thotë që “luajtja” e shufrave të lidhjes është e tepruar. Nëse pastaj, me rrota të drejta, drejtimi nuk është i përqendruar, kjo do të thotë se ajo është e rregulluar dobët. Nëse drejtimi papritmas ngurtësohet ose “tërheq” nga njëra anë, kjo do të thotë se e keni shpuar. Sa u përket frenave, shmangni vozitjen me frenat e lagura dhe nëse jo, bëni dy ose tre frena të vendosura për t’i ngrohur ato. Në një aluzion më të vogël të zgjatjes së distancës së frenimit, zhurmave të skajshme ose të çuditshme, kontrollohet sistemi. Gjithashtu kontrolloni nivelin e lëngut të frenave në rezervuarin specifik. Së fundi, nuk duhet të harrohet se frenimi kërkon një periudhë “futjeje” dhe se stabilizimi duhet të bëhet pas zëvendësimit të frenave disk.

Gjumi

Goditja e gjumit mund të jetë fatale. Statistikat tregojnë se shkaku i parë i aksidenteve rrugore është “shpërqendrimi”, dhe pas kësaj fshihet pikërisht lodhja. Një në pesë aksidente, në veçanti, i atribuohet gjumit. Fjetja më pak se 5 orë në natë rrit me 4.5 herë më shumë probabilitetin për të pasur një aksident rrugor. Të qenit i zgjuar për 24 orë shkakton gabime ngarje të ngjashme me ato të kryera nga ata me nivele alkooli në gjak të barabartë ose më të madhe se 1.00 g/l. Për të parandaluar aksidentet ju duhet të njihni simptomat e përgjumjes: djegien në sy, mbylljen e shpeshtë ose uljen e qepallave, vështirësinë në përqëndrimin tek imazhet, vështirësinë në mbajtjen e drejtpërdrejtë të kokës, shqetësimet, manovrat e papritura që shkaktojnë lëvizjen e makinës e mendimeve të hutuara, kohëve të ngadalshme të reagimit dhe vetëdijesimit të vogël të shpejtësisë së automjetit aktual. Nëse ju përjetoni këto simptoma, ju duhet të ndaloni menjëherë dhe të merrni një sy gjumë (mjaftojnë vetëm 20 minuta), për të vozitur përsëri pas një kafeje (efekti “emocionues” i 150-200 mg kafeinë, ekuivalente me dy ekspres, zgjat rreth një orë). Përgjumja gjithashtu pengohet edhe nga drekat dhe darkat e lehta. Në lëvizje është më mirë të bëni ndërprerje të shpeshta, në vend të një pauze të gjatë dhe të peshuar nga shumë kalori. Zero alkool, natyrisht. Por shumë ujë (pa akull), sepse rehidratimi ju mban zgjuar dhe në formë.

Nëse pini, mos hipni në makinë

Alkooli, edhe në sasi modeste, nuk është në përputhje me makinën. Ai vepron në funksione të ndryshme të trurit (perceptimi, vëmendja, përpunimi, vlerësimi etj.), me efekte të ndryshme dhe të lidhura ngushtë me sasinë e alkoolit të pranishëm në gjak, që është në nivelin e alkoolit. Niveli i alkoolit në gjak matet në gram alkooli për litër gjaku. Një shkallë alkoolike prej 1 g/litër, pra, tregon se 1 gram alkooli i pastër është i pranishëm në çdo litër të gjakut të subjektit. Efektet e para negative po fillojnë të gjenden tashmë me vlera prej 0.2 g/litër: në aftësinë për të ndarë vëmendjen midis dy ose më shumë burimeve të informacionit dhe në bashkëveprim me lodhjen; në një shkallë prej 0.5 g/litër fusha e shikimit, kohët e reagimit, rezistenca e kthjellët dhe koordinimi psikomotor fillojnë të komprometohen.