Ballina Shëndeti Studimi: Stresi në punë rrit rrezikun e vdekjeve të parakohshme tek burrat

Studimi: Stresi në punë rrit rrezikun e vdekjeve të parakohshme tek burrat

Një studim i rëndësishëm për sa i përket stresit të punës tek burrat ka zbuluar dallime dramatike tek vdekjet e parakohshme mes grupeve të ndryshme të burrave apo midis burrave dhe grave, kjo e parë në këndvështrimin e kushteve ekzistuese mjekësore.

Mjekët zbuluan se meshkujt me diabet, sëmundje të zemrës, ose që kishin vuajtur më parë nga këto sëmundje, më shumë gjasa kishin rreth 68% më shumë të vdisnin gjatë studimit nëse ishin në një kërkim pune, nga ku kishte më shumë ngarkesë pune.

Mjekët thonë se zbulimet e studimeve 14 –vjeçar ka nxjerrë në pah numrin më të lartë të stresit në vendin e punës duke i bërë të qartë nevojën që kompanitë të arrijnë për të ndihmuar njerëzit më të prekshëm duke riorganizuar vendet e tyre të punës, duke reduktuar ngarkesën e tyre të punës ose duke ofruar pension të parakohshëm për arsye shëndetësore. Ndërsa shumë nga studimet e mëparshme kanë parë se si stresi mund të rrisë rrezikun e problemeve të shëndetit fizik dhe mendor, nga e cila shumë njerëz janë nën ndikimin e stresit të cilët janë të diagnostikuar me sëmundjen kardiomiektolike.

“Ka njerëz që veçanërisht janë në rrezik”, tha Andrew Steptoe, një profesor i psikologjisë në Universitetin e Londrës. “Kompanitë duhet të mendojnë se kush është veçanërisht i prekshëm për shkak të sëmundjes së tyre ekzistuese dhe si mund të menaxhohet kjo”.

Studimi preku më shumë se 100.000 njerëz me dhe pa sëmundje kardiomiektologjike nga Finlanda, Franca, Suedia dhe Britania e Madhe. Në fillim, secili person kishte një pyetësor rreth mënyrës së jetesës, punës dhe shëndetit të tyre. Deri në fund të studimit, 3,841 pjesëmarrës kishin vdekur.

Studiuesit vlerësuan stresin e punës së njerëzve në dy mënyra të ndryshme. E para, e njohur si “tendosje e punës” u përcaktua si një punë e vështirë, por më pak kontroll mbi këto kërkesa. E dyta, “mosbalancimi i shpërblimeve për shpërblimin”, nënkuptonte që njerëzit të bënin shumë përpjekje në punët e tyre për një shpërblim të vogël.

Edhe pas marrjes në konsideratë të dallimeve në shëndetin dhe faktorët e jetesës, sikur njerëzit ishin të shëndoshë, kishin presion të lartë të gjakut, pinë duhan apo nuk ushtroheshin, mjekët zbuluan se tek meshkujt me sëmundje kardiomiektolike apo ata që kishin më shumë ngarkesë në punë ishin më të prirur ndaj rreziqeve të vdekjeve të parakohshme sesa burrat të cilët kishin punë më të menaxhueshme. Një rrezik më i madh qëndronte edhe kur njerëzit ushtroheshin, kontrollonin peshën dhe presionin e gjakut dhe nuk pinë duhan.

Zbulimi tregon se për meshkujt me sëmundje kardiomiektolike para-ekzistuese, stresi i ndjenjës së mbingarkuar në punë është pothuajse aq i dëmshëm sa pirja e duhanit dhe më e rrezikshme se të qenit i shëndoshë, me kolesterol të lartë, duke bërë më pak stërvitje ose duke pirë shumë. Një rrezik më i madh qëndronte edhe kur njerëzit bënin mjaftueshëm stërvitje, kontrollonin peshën dhe presionin e gjakut dhe nuk pinë duhan.

Duke shkruar në revistën Lancet Diabetes dhe Endocrinology, ekipi ndërkombëtar i hulumtimit përshkruan se si forma e dytë e stresit, e quajtur mosbalancim shpërblimi për përpjekje, nuk duhet të çojë në vdekje të parakohshme tek meshkujt me sëmundje kardiomiektolike, por duke rritur rrezikun për burrat me një sëmundje të tillë.

Konflikti i dukshëm mund të shpjegohet nga grupi i mëparshëm që shkurton orarin e punës dhe pranon më pak shpërblime. “Gjithkush mund të ndikohet nga stresi i punës që mund të ketë efekt në shëndetin tuaj të zemrës”, tha Emily McGrath, një infermiere e lartë kardiake në Fondacionin Britanik të Zemrës.

“Hulumtimet e mëtejshme mbi këtë do të përmirësonin kuptimin e prognozës për këto kushte, por gjithashtu mund të ndihmonin në informimin e udhëzimeve për nevojën e ndërhyrjeve në vendin e punës për trajtimin dhe menaxhimin e sëmundjeve kardiome-bolike.”Nëse jeni duke përjetuar stres ose jeni shumë të shqetësuar në punë, mekanizmat e përballimit pozitiv mund të përfshijnë biseda me kolegët tuaj, një rrjet të mirë mbështetës dhe një mënyrë jetese të shëndetshme. Nëse jeni duke luftuar për të përballuar, bisedoni me mjekun tuaj të cilët do të jenë në gjendje të ofrojnë udhëzime rreth trajtimit të tij. ”/scan/

Artikulli paraprakAngela Merkel po rrezikon shumë për azilantët, të dielën takim i lartë në Bruksel
Artikulli tjetërFilmi amerikan ‘The tempest’, xhirime në portin e Durrësit