Ballina Argëtim Jetë & Stil Ja si ta përmirësojmë memorien tonë

Ja si ta përmirësojmë memorien tonë

Gjithmonë dëshirojmë të kujtojmë histori dhe detaje nga jeta jonë, si edhe të kemi memorie të mirë për të mbajtur mend mësimet, detyrat apo punët që kemi për të bërë…

Ndodh shpesh që kemi probleme me mbajtjen mend të ngjarjeve apo detajeve, veçanërisht me kalimin e viteve. Por duhet të dimë se ka disa mënyra që ta përmirësojmë procesin e të mbajturit mend.

Gjumë i plote

Fjetja mire ndihmon ne perforecimin e kujtimeve episodike – atyre qe lidhen me kohen dhe vendin. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi te konsiderueshme se gjume REMluan një rol jetësor në konsolidimin e kujtimeve që kanë të bëjnë me aftësitë e të mësuarit motorik, të tilla si mësimi për të luajtur një instrument muzikor ose udhëtim me biçikletë. Te flesh gjume gjithe naten, se shpejti ti fiton aftesine qe te kesh nje gjume te plote gjithmone.

Qetesohu

Stresi ndikon në kujtesën në mënyra të ndryshme, varësisht nga kur ndodh ngjarja e vështirë. Lirimi i shpejtë i adrenalines si pjesë e reagimit “të luftës ose të fluturimit” mund të na bëjë më të vëmendshëm, por lirimi i ngadalshëm i kortizolit pengon proceset e krijimit të kujtesës. Një ngjarje stresuese që ndodh shumë mirë para se përpjekjet për të formuar kujtime mund të pengojnë tërheqjen, ndërsa një përpara ose pas mësimit të informacionit të ri mund ta përmirësojë atë. Dhe duke u theksuar pak para se përpjekjet për të rimarrë kujtimet pengojnë aftësinë tonë për ta bërë këtë. Yoga, meditim ose teknika të tjera relaksimi mund të ndihmojnë.

Edukimi i vazhdueshem

Njerëzit e moshuar shpesh u thuhet të miratojnë një “mbaje ose lere” qasje për të mbajtur funksionin njohës. Në fakt, kur është fjala për kujtesën, hulumtimet sugjerojnë se vetëm disa lloje të aktiviteteve mendore ndihmojnë. Në një studim të vitit 2013, studiuesit amerikanë zbuluan pjesëmarrësit e moshës 60-90 vjeç që shpenzonin 15 orë në javë për tre muaj duke mësuar një aftësi komplekse, siç është fotografia dixhitale, pa përmirësime të rëndësishme në testet episodike të kujtesës. Ky nuk ishte rasti për ata që bënë më të njohur, më pak kërkues, detyra të tilla si fjalëkryqe.

Beso te mbash mend

Mendimi pozitiv duket se rrit performancën e kujtesës – hulumtuesit në Universitetin e Harvardit zbuluan se mund të përmirësonin performancën e njerëzve të moshës 60 vjeç e lart në testet e kujtesës duke u paraqitur subliminalisht me fjalë pozitive të lidhura me moshën si “i urtë”, “i urtë” dhe “i zgjuar” . Përgatitja e të tjerëve me fjalë të tilla si “Alzheimer’s”, “harruar” dhe “hutuar” minuan performancën e tyre. Skenat e trurit kanë treguar dallime në nivelet e aktivitetit në regjionet e trurit gjatë kodimit të kujtesës, sipas asaj nëse individët besojnë se kanë aftësi të kujtojnë mirë apo jo.

Merr nje pushim

Kujtimet mund të dëmtohen nëse truri nuk ka kohë joproduktive të mjaftueshme për t’i konsoliduar ato. Më shumë se një shekull më parë, shkencëtarët gjermanë treguan se njerëzit kryen pothuajse dy herë më mirë në testet e memories nëse morën pushime. Kohët e fundit, studiuesit e neuroneve kanë treguar se disa pacientë amneziste dhe vullnetarë të shëndetshëm janë më në gjendje të mbajnë listat e fjalëve nëse detyra është pasuar nga periudha e kohës së qetë.

Qendro social

Të kesh një jetë shoqërore aktive vonon humbjen e kujtesës teksa ne jetojmë. Shkencëtarët amerikanë që u kërkuan njerëzve në 50 dhe 60 të tyre të bëjnë teste të kujtesës çdo vit tjetër midis viteve 1998 dhe 2004, gjetën rënien e aftësive të kujtojnë të subjekteve të tyre më të shoqërueshëm, që të jenë gjysma e atyre që janë më pak të lidhur mirë. Duke pasur miq të mirë, vullnetarizmi për bamirësitë dhe forma të tjera të përfshirjes sociale gjithashtu mbrojnë kujtesën.

Menuja e memories

Kërkesat shëndetësore të bëra për shumë “ushqime te shpejta” duhet të merren me një majë të kripës. Megjithatë, ajo që hamë ndikon në funksionin njohës. Një rishikim i hulumtimit të vitit 2016 gjeti që dietat e stilit të Mesdheut të lidhen me ritme më të ngadalta të rënies njohëse, sëmundjes së Alzheimerit dhe përmirësimit të kujtesës afatgjatë të punës. Pra, rezervoni ushqime me bazë bimore, prerë në mish të kuq dhe qumështorë – dhe përdorni vajin e ullirit si burimin tuaj kryesor të yndyrës.

Artikulli paraprakHiqni thinjat me lëkurë patatesh, ja si ta bëni
Artikulli tjetërMiratohet ligji për Teatrin, opozita gjuan Ramën me kartonë