Ballina Aktualitet Opinione GËNJESHTRAT DHE POLITIKA

GËNJESHTRAT DHE POLITIKA

Shkruan: Prof. Ruzhdi Matoshi

Zgjedhjet në demokracinë perëndimore kanë qasje llogaridhënieje. Në Amerikë po ashtu dhe në Bashkimin Evropian zgjedhjet paraqesin dhe manifestojnë festën e llogaridhënies për të arriturat ne politikën që ka qenë në veprim dhe parashikimet për të ardhmen që vjen.

Tek ne në Maqedoninë e Veriut dhe në përgjithësi në vendet e Ballkanit nuk po përjetojmë llogaridhënien por mjeshtrin se si të gënjejmë më shumë.

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut do ti nënshtrohen votimit për president më 21 prill dhe kemi tre kandidat në garë. Kandidatja e VMRO së Gordana Siljanovska vjen nga blloku opozitare kryekëput maqedonas të cilët përafërsisht ishin në qeverisje me BDI në 10 vjet ndërsa kandidati Stevo Pendarovski vjen si kandidat i Qeverisë aktuale e përbërë nga LSDM – BDI dhe shumë parti të vogla.

Zgjedhjet japin një shanse për qytetarët të kërkojnë llogaridhënien politike se çka punuan këta për qytetarin prandaj mos hezitoni ti pyetni liderët e eksponentëve qeveritarë, drejtor , deputet dhe kryetarë komunash ku janë prioritetet e qytetarëve dhe si më tej, nëse keni harruar prioritetet shfrytëzoj rastin të ju kujtoj vetëm disa prioritete dhe pyetje:

– Rruga Shkup – Prishtinë 13 kilometër deri kurë do të gënjeni?

– Kanali i 2 i MTV nuk u bë 24 orë shqip edhe këtu na gënjyet pse ?

– Plani për zhvillimin e Kodrës se Diellit, keni plan apo gënjeni.?

– Reçica e Vogël pa shkollë pse na gënjyet?

– Rruga Tetovë – Prizren pse nuk bahet projekti apo do gënjeni përsëri?

– Hekurudha Kërçovë – Pogradec edhe për këtë veç po gënjeni?

– Fusha e Pollogut ka 160 mija hektar tokë prodhuese asnjë plan për investim?

– Për lidhjet infrastrukturore me Gjilan dhe Preshevë edhe këtu veç po rreni?

– Plani për Gazifikim i qytetit në Tetovë a ekziston apo gënjeni?

– Pik doganore në Jazhincë të Tetovës edhe këtu po gënjeni ?

– Rruga e Arbrit nga Shqipëria punohet nga ne veç gënjeshtër?

– Rruga Strugë – Qafë thanë veç gënjeshtër?

– Shkolla e mesme në gjuhën shqipe në Veles nuk funksionon?

– Shkollat shqipe në Çashkë dhe atje ku nuk mësohet shqip pse nuk mësohet?

– Zonat ekonomike nga Maqedonia perëndimore asnjë investim pse?

– Mbeturinat, ajri i keq na është bërë pjesë e jetës pse ju gënjeni.

Shumë e shumë premtime dhe asgjë e realizuar pore vetëm gënjeshtër, produkti i politikës gënjeshtër ka vetëm një rezultat edhe atë varfërimin, mbjelljen e pesimizmin tek rinia dhe largimin e rinisë dhe resurseve që vlejnë për treg të punës PRANDAJ PYESNI LIDERËT DHE POLITIKANËT TË JAPIN LLOGARI E MOS TË NA RREJNË PARA SYVE TANË. A do të merrni përgjigje? Po ato do të jenë pezhorative e të bezdisshme në përgjigjet e tyre do të demistifikoni menaxhimet e auto shkollave e hidrocentraleve të Sharrit ku Anxhushevin e keni kam kryq me ndonjë shqiptarë si bashkë investues se kanë kaluar procese të rënda e arsyetime pa lidhje. E kështu kur politiken gënjeshtare nuk e dënojmë. Në SHBA dhe BE gënjeshtrën në politike e dënojnë edhe atë me votë duke e votuar kundër.

Autori është antarë i kryesisë qëndrore në Alenacën për Shqiptarët dhe profesor i rregullt pranë Universitetit për biznes dhe teknologji në Prishtinë

Artikulli paraprakKërcënim për SHBA, Kina prezanton “xhevahirin” e ri të ushtrisë (VIDEO)
Artikulli tjetërPresidencialet në Maqedoni, përplasje në klasën politike shqiptare (VIDEO)