Ballina Aktualitet Maqedonia e Veriut po mbetet pa mjekë

Maqedonia e Veriut po mbetet pa mjekë

Shteti do të subvencionojë specializimin për mjekësinë familjare, si stimulim për mjekët e rinj që dëshirojnë të punojnë si mjekë amë dhe si specialistë të mjekësisë familjare pasi interesimi i tyre për këtë fushë është shumë i ulët. Ministri i Shëndetësisë paralajmëroi se viti 2020 do të jetë viti i mbrojtjes primare shëndetësore, ku parashikohen më shumë fonde për këto mjekë. Për momentin vendit i mungojnë 350 mjekë amë.

“Mjekët amë, për fat të keq nuk janë të interesuar të punojnë si mjek primar ndërsa edhe më pak të interesuar janë për të specializuar mjekësi familjare, para së gjithash sepse ajo tanimë është e disponueshme tani vetëm si specializim privat. Konsiderojmë që me subvencionimin e specializimeve nga ana e shtetit do të duan fillimisht të edukohen dhe më pas të punojnë në nivel primar të mbrojtjes shëndetësore. Në mënyrë plotësuese duam të lejojmë që nëpër shtëpitë e shëndetit posaqërisht me modelin e koncesionimit siç është tani, të pranojmë mjekë të cilët do jenë specialistë dhe do punojnë si mjekë amë”, tha Venko Filipçe, ministër i Shëndetësisë.