Ballina Këshilla 3 gjëra që duhet të bëni, që fëmija të mos e lagë...

3 gjëra që duhet të bëni, që fëmija të mos e lagë më shtratin

Pavarësisht nga fakti që ju mund ta keni stërvitur plotësisht fëmijën tuaj nga një moshë e re, lagia e shtratit mund të jetë ende një dukuri shumë e zakonshme midis moshës 4 dhe 7 vjeç. Përafërsisht 15% e fëmijëve në atë moshë lagin shtratin të paktën dy herë në një javë. Pra, nëse ende i ndodh fëmijës suaj, ju lutem mos harroni se është plotësisht normale dhe ka disa gjëra që mund të bëni në mënyrë që të përpiqeni ta parandaloni atë në të ardhmen.

  1. Ulni sasinë e ujit që pinë para gjumit.

Për të parandaluar që fshikëza e urinës së një fëmije të mbushet shumë gjatë natës, është e rëndësishme të kontrolloni sasinë e lëngjeve që ata pinë vonë pasdite dhe menjëherë para gjumit. Lërini të pinë lëngje në mëngjes dhe gjatë kohës së drekës, pastaj ngadalë ulni sasinë ndërsa dita përparon. Gjithashtu, është me rëndësi jetike që një fëmijë të shkojë në tualet çdo natë para gjumit. Bëni këtë pjesë të rutinës së tyre të mbrëmjes.

  1. Shmangni ushqime të caktuara që mund të irritojnë fshikëzën.

Ekzistojnë lloje të caktuara të ushqimeve që mund të irritojnë fshikëzën tek fëmijët e vegjël duke i shkaktuar atyre aksidente kur ata janë duke fjetur sepse nuk kanë kontroll të mjaftueshëm të fshikëzës. Shmangni ushqimet shumë acide si lëngjet e frutave që përmbajnë limon, portokall, ananas, mollë ose boronicë.

Shmangni produktet e qumështit, sepse qumështi mund të bëjë që fëmija juaj të ndjehet më i përgjumur dhe t’i parandalojë ata të zgjohen kur fshikëza e tyre është e mbushur. Gjithashtu shmangni çokollatën e nxehtë, çajin, koksin, ose çdo pije të gazuar që mund të përmbajë shumë sheqer ose kafeinë.

  1. Vendosni një orar për të shkuar në banjë në mes të natës.

Fëmijët natyrisht kanë gjumë të rëndë, kështu që ndonjëherë është e vështirë për ta të zgjohen kur fshikëza e tyre është e mbushur. Ideja është t’i zgjojmë në mes të natës dhe të ndërpresin gjumin e tyre me qëllim që të shkojnë në banjë. Kjo do t’i ndihmojë ata të jenë më vigjilentë dhe të zgjohen në mes të natës natyrshëm për të shkuar në tualet vetë.

Ju mund të monitoroni numrin e herëve që fëmija juaj shkon në tualet gjatë ditës dhe sa shpesh, dhe t’i zgjoni ato në përputhje me rrethanat. Për shembull, nëse fëmija juaj shkon në tualet 7 herë në ditë, çdo 3 orë, zgjojeni çdo 3 orë. Pas kësaj, mund ta ndryshoni gradualisht në çdo 4 orë dhe përfundimisht në një herë në natë. Kur të shkojnë një javë pa lagur shtratin e tyre, ndaloni. Ata do të trajnohen të zgjohen vetë për të shkuar në tualet./e.b-abcnews.al