Ballina Shëndeti Probleme me stomakun, katër lëvizje që zgjidhin problemin

Probleme me stomakun, katër lëvizje që zgjidhin problemin

Sëmundja e refluksit gastroezofageal është një sëmundje e bezdisshme dhe e dhimbshme e aparatit tretës kur muskuli unazor i poshtëm i ezofagut nuk arrin të mbajë përmbajtjen gastrike të shtyrë në ezofag, duke shkaktuar urth, dhimbje dhe frymëmarrje të pakëndshme.

Zgjidhja për trajtimin e simptomave gjendet kryesisht tek dietët, si në përmbajtje ashtu edhe në zakonet që e shoqërojnë atë. Në të njëjtën kohë, ndërhyrjet shtesë të jetesës mund të bëjnë një ndryshim.

Le të shohim se çfarë këshillojnë ekspertët:

Ndiqni një dietë të zgjuar
Një dietë e zgjuar përfshin si ushqimet e duhura që nuk përkeqësojnë simptomat e sëmundjes ndihmon tretjen e ushqimit ashtu edhe sasinë e duhur të ushqimit. Ju mund të mbani shënime me ushqime që keni vërejtur se po “ngacmoni”, të cilat për shumicën e pacientëve përfshijnë kafe dhe çokollatë për shkak të kafeinës, alkoolit, pijeve të gazuara, ushqimeve me yndyrë, pikante, të skuqura dhe të kripura, ushqime acidike si agrumet dhe lëngje, hudhër, qepë dhe domate.

Zgjidhni ushqime të vogla dhe të rregullta, në vend të një pjese të madhe që komplikon procesin e tretjes. Hulumtimet kanë treguar se pjesëmarrësit me sëmundje të refluksit gastroezofageal kanë tendencë të hanë një darkë të pasur në vend që ta ndajnë atë me ato më të vogla gjatë ditës.

Ekspertët rekomandojnë të paktën tre vakte në ditë, dhe nëse sasia e ushqimit mund të ndahet në katër ose pesë vakte, përfitimet do të jenë më shumë.

Hani vaktin tuaj në kohën e duhur
Në mënyrë që një dietë e zgjuar të funksionojë pozitivisht, ajo duhet të konsumohet në kohën e duhur. Kështu që shmangni vaktet e mbrëmjes, sidomos para se të shkoni në shtrat, pasi është vërtetuar shkencërisht se ky zakon në mënyrë të pashmangshme çon në simptoma më intensive të sëmundjes. Për më tepër, shtrirja menjëherë pas një darke të përzemërt ka qenë e lidhur me sëmundjen e refluksit gastroesofageal të natës.

Çfarë mund të besh: Në mënyrë ideale, hani vaktin tuaj të paktën tre orë para gjumit. Sipas Fondacionit Ndërkombëtar për Çrregullime Gastrointestinale, prodhimi maksimal i acidit gastrik ndodh gjatë tre orëve të para pas ngrënies.

Nëse simptomat e natës vazhdojnë, provoni të ngrini majën e shtratit. Hulumtimet kanë treguar se rritja e pjerrësisë me 20 cm për gjashtë ditë ulin lodhjen e natës për të gjithë pjesëmarrësit dhe çrregullimet e gjumit me 65%. prej tyre

Humbni peshë
Studimet kanë konkluduar një lidhje midis shtimit të peshës dhe sëmundjes së refluksit gastroezofageal. Megjithëse mekanizmat prapa marrëdhënieve seksuale janë ende duke u hetuar, sipas një hipoteze shkencore, presioni i ushtruar në bark nga kilogramët e mësipërm shkakton relaksim të sfinkterit të poshtëm të ezofagut, duke rezultuar në dobësim të përmbajtjes gastrike.

Ndaloni zakonet e këqija
Ose të paktën i kufizoni ato. Këto janë konsumimi i alkoolit dhe pirja e duhanit që janë shoqëruar negativisht me sëmundjen e refluksit gastroezofageal.

Në veçanti, alkooli dihet se përkeqëson urthin pasi irriton ezofagun, prish funksionimin e duhur të sfinkterit të poshtëm të ezofagut dhe rrit prodhimin e acidit gastrik.

Lidhur me pirjen e duhanit, një përmbledhje e vitit 2016 arriti në përfundimin se ndikon negativisht në funksionin e sfinkterit të poshtëm të ezofagut dhe zvogëlon efektin e pështymës në neutralizimin e lëngjeve të stomakut.

Evidencat për të dy zakonet dhe shoqërimin e tyre me gjendjen janë jo të plota. Nga njëra anë, një studim i vitit 2013 arriti në përfundimin se ka prova të pamjaftueshme për ta konsideruar alkoolin një faktor negativ dhe, nga ana tjetër, ndërprerja e pirjes së duhanit, e rekomanduar nga ekspertët për të gjithë pacientët me sëmundjen, duket të jetë efektive vetëm për ata që kishin një peshë e shëndetshme fizike.

Hulumtimi në shkallë të gjerë ka treguar se faktorë të tillë si gjumi i pamjaftueshëm dhe zakonet e dobëta të ngrënies shoqërohen me një rrezik më të lartë të sëmundjes tretëse.