Ballina Aktualitet Dokumenti/ Shqipëria në listën e zezë të Britanisë së Madhe për pastrimin...

Dokumenti/ Shqipëria në listën e zezë të Britanisë së Madhe për pastrimin e parave të pista

Shqipëria është listuar nga qeveria e Britanisë së Madhe mes 21 vendeve me rrezik të lartë të pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit. Në një dokument të dorëzuar pak ditë më parë në parlamentin britanik bën pjesë edhe vendi ynë.

Në raportin e qeverisë britanike thuhet se që nga shkurti i vitit 2020, kur Shqipëria bëri një angazhim të nivelit të lartë politik për të punuar me FATF dhe MONEYVAL ka ndërmarrë hapa drejt përmirësimit, por mbetet ende për të bërë.

“Shqipëria duhet të vazhdojë të punojë për zbatimin e saj planin e veprimit për të adresuar mangësitë e tij strategjike, duke përfshirë: (1) finalizimin e një projekti për zvogëlimin e ekonomisë informale dhe të regjistrojë pronësinë e të gjitha pasurive të paluajtshme; (2) përmirësimin e trajtimit në kohë të kërkesave të ndërsjella për ndihmë juridike; (3) krijimi i më shumë mekanizmave efektivë për të zbuluar dhe parandaluar kriminelët që të posedojnë ose kontrollojnë të ardhura përfshirë forcimin e kompetencave të autoriteteve kompetente për të aplikuar sanksione; (4) duke siguruar që informacioni i saktë dhe i azhurnuar i pronësisë së ligjshme dhe përfituesve të jetë i disponueshëm në kohë; (5) rritja e numrit dhe përmirësimi i sofistikimit të ndjekjeve penale dhe konfiskimeve për pastrim parash, veçanërisht në rastet që përfshijnë kallëzues të huaj shkelje ose palë të treta; dhe (6) përmirësimin e zbatimit të synimeve financiare përmes sanksioneve dhe veprimeve mbikëqyrëse që identifikojnë dhe korrigjojnë mangësitë” – thuhet në dokument.

Dokumenti është miratuar në parlament në 26 mars. Vendet e tjera në listë përveç Shqipërisë janë Barbados, Botsvana, Burkina Faso, Kamboxhia, Ishujt Kajman, Gana, Xhamajka, Mauritius, Maroku, Mianmari, Nikaragua, Pakistani, Panamaja, Senegali, Siria, Uganda, Jemeni dhe Zimbabve. ©LAPSI.al

Artikulli paraprakLubonja: Vendi më keq se në 96-ën, një parti ka kapur shtetin
Artikulli tjetërBiden: Ditë e mrekullueshme për Amerikën (VIDEO)