Ballina Shëndeti Psikologji Jeni në depresion apo thjesht i trishtuar? Ja se si të dalloni...

Jeni në depresion apo thjesht i trishtuar? Ja se si të dalloni ndryshimet

Trishtimi është një emocion normal njerëzor që shumica prej nesh e përjetojnë në periudha stresuese, por ndonjëherë ky emocion ngatërrohet me depresionin. Njohja e ndryshimit midis trishtimit dhe depresionit mund ta ndihmojë një person të dijë se kur duhet të kërkojë trajtim. Të kuptuarit e ndryshimit midis trishtimit dhe depresionit është i rëndësishëm për përmirësimin e mirëqenies.

Trishtimi është një emocion universal që një person përjeton gjatë periudhave stresuese. Një sërë incidentesh jetësore mund t’i bëjnë njerëzit të ndihen të trishtuar ose të pakënaqur. Mungesa ose humbja e një personi të dashur, çështjet e marrëdhënieve, problemet financiare ose çështjet në shtëpi mund të ndikojnë në gjendjen shpirtërore në një mënyrë negative duke shkaktuar trishtim. Megjithatë, trishtimi zakonisht kalon me kalimin e kohës, por nëse personi nuk është në gjendje të rifillojë jetën normale, kjo mund të jetë një shenjë e depresionit.

Depresioni, nga ana tjetër, është një çrregullim mendor që ka një efekt të jashtëzakonshëm në jetën e një personi. Të qenit në gjendje depresioni mund të kërkojë trajtime afatgjata, medikamente dhe ndihmë profesionale nga një psikolog. Njerëzit që vuajnë nga depresioni mund të humbasin interesin për aktivitetet dikur të këndshme, të vuajnë nga probleme shëndetësore dhe mund të kenë mendime për vetëvrasje ose vdekje.

Depresioni shkakton përçarje serioze në jetën e dikujt, ndërsa trishtimi rrallë ndikon në rutinën e përgjithshme të një individi. Ndërsa episodet specifike të jetës suaj mund të shkaktojnë trishtim, depresioni mund të mos ketë një shkak të identifikueshëm. Është e rëndësishme të theksohet se, nëse një person i përjeton këto ndjenja për më shumë se një periudhë prej 2 javësh, atëherë mund të çojë në çrregullim të madh depresiv (MDD).

Simptomat e çrregullimit të madh depresiv përfshijnë:

Ndjenjat e trishtimit, boshllëkut ose mungesës së shpresës.

Frustrim ose zemërim.

Humbja e interesit për aktivitetet normale për një kohë të gjatë.

Ulje e oreksit ose humbje ose shtim masiv i peshës.

Një cikël i duhur i gjumit.

Mungesa e energjisë ose lodhja.

Paaftësia për t’u përqëndruar ose probleme me të menduarit, marrjen e vendimeve ose kujtimin e gjërave.

@tn.lajmelokale
@tetovanews