Ballina Shëndeti Shkencëtarët krijojnë antibiotik të ri sintetik për të vrarë superbakteret

Shkencëtarët krijojnë antibiotik të ri sintetik për të vrarë superbakteret

Studiuesit në Shtetet e Bashkuara kanë krijuar një antibiotik të ri që sipas tyre kapërcen forma të ndryshme të rezistencës antimikrobike.

Antibiotiku sintetik, i quajtur cresomycin, ishte efektiv kundër shtameve të baktereve rezistente ndaj shumë ilaçeve si Staphylococcus aureus, Escherichia coli dhe Pseudomonas aeruginosa.

Dy prej këtyre baktereve janë të përfshira në listën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) të patogjenëve prioritarë për të cilët antibiotikët e rinj janë “të nevojshëm urgjentisht”.

Rezistenca antimikrobike, kur bakteret, viruset ose mikrobet e tjera nuk i përgjigjen më ilaçeve, është një kërcënim kryesor për shëndetin publik që shkakton më shumë se 35,000 vdekje në Bashkimin Evropian në vit.

Studiuesit në Universitetin e Harvardit thonë se ritmi i zbulimit të antibiotikëve efektivë nuk është përputhur me shkallën e përhapjes së tij globalisht për shkak të keqpërdorimit të antibiotikëve dhe mungesës së stimujve për të zhvilluar këto barna.

“Ndërsa ne nuk e dimë ende nëse krezomicina dhe barnat si ajo janë të sigurta dhe efektive te njerëzit, rezultatet tona tregojnë një përmirësim të ndjeshëm të aktivitetit frenues kundër një liste të gjatë të shtameve bakteriale patogjene që vrasin më shumë se një milion njerëz çdo vit, krahasuar me të miratuar klinikisht. antibiotikët”, tha në një deklaratë Andrew Myers, profesor i kimisë në Universitetin e Harvardit, i cili udhëhoqi studimin.

Molekula e re është një nga disa që ekipi ka zhvilluar dhe është frymëzuar nga një klasë e antibiotikëve të quajtur linkosamide. Këto përfshijnë klindamicinën e përshkruar zakonisht, një antibiotik që përdoret për të trajtuar infeksione të rënda bakteriale.

Ndërsa klindamicina është gjysmë sintetike, molekula e re e krijuar nga ekipi i Myers është plotësisht sintetike.

“Shumica e antibiotikëve janë ose produkte natyrale ose versione gjysmë sintetike (të modifikuara kimikisht) të produkteve natyrale. Megjithatë, mund të jetë e vështirë të dihet se si të ndryshohen kimikisht antibiotikët për t’i bërë ata të funksionojnë më mirë, “tha Andrew Edwards, një lektor i vjetër në mikrobiologjinë molekulare në Imperial College London, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

“Si e tillë, kjo punë është interesante dhe domethënëse sepse studioi në nivelin më themelor atomik se si antibiotikët ekzistues ndalojnë bakteret të rriten. Studiuesit më pas përdorën këtë informacion për të bërë një antibiotik të ri që jo vetëm që funksionon në mënyrë shumë efikase, por gjithashtu mund të kapërcejë rezistencën,” shtoi ai.

Antibiotiku i ri krezomicina synon ribozomin bakterial dhe ka një aftësi të përmirësuar për t’u lidhur me të.

Ndërsa në disa raste, bakteret mund të zhvillojnë rezistencë ndaj antibiotikëve që synojnë ribozomin duke prodhuar enzima që prishin aftësinë e ilaçit për t’u lidhur me të, ky antibiotik i ngjan shumë objektivit të tij për të qenë më efektiv.

@tn.lajmelokale
@tetovanews