Ballina Argëtim Kuriozitete A ishte mason Tito!

A ishte mason Tito!

Kur filloni të kërkoni në Wikipedia për Josip Broz Tito mund të gjesh se ai ishte një revolucionar dhe burrë shteti komunist jugosllav, i cili kryente funksione të ndryshme shtetërore nga viti 1943 deri në vdekjen e tij në vitin 1980.
Ju gjithashtu mund të lexoni se gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ishte udhëheqës i Jugosllavisë dhe gjatë karrierës së tij politike ai ishte një person tepër popullor si në vend ashtu edhe jashtë.

Këto janë të gjitha të dhënat zyrtare për një njeri që ishte një nga figurat më mbresëlënëse politike të shekullit të 20-të. Shumë gjëra rreth tij u zbuluan vetëm pas vdekjes së tij, raporton “Kurir”, transmeton Periskopi.

Pjesa më e madhe është akoma nën mbulesën e sekreteve, dhe ajo që thuhet shpesh për të është në formën e teorisë së komplotit. Pyetja e përjetshme – kush ishte Tito?

Një dilemë shumëvjeçare. Çfarë thonë masonët për këtë? Lozha e Madhe e British Columbia dhe Yuko e Kanadasë pohon se Tito nuk ishte një mason.“Teoritë e konspiracionit pohojnë se në vitin 1926 Tito u bë anëtar i shtëpisë masonike “Libertas” në Napoli, por realiteti e thotë ndryshe, Tito ka vepruar si agjitator i Partisë Komuniste në ndërtesën e Kështjellës në Kraljevica në bregdetin Adriatik të Kroacisë, nga 21 Shtatori 1925 deri në 2 në tetor të vitit 1926, kur ai u zhvendos në një barakë afër Beogradit. Nuk ka dëshmi se ai udhëtoi për në Napoli në atë kohë. Në fillim të Luftës së Dytë Botërore kishte 27 lozhe me 2,500 anëtarë në Jugosllavi.

Masonët e lirë u ndaluan nën nazistët edhe pse më herët, nën autoritetin e Titos, edhe pse burime të pakonfirmuara pohojnë se shumë liderë komunistë ishin masonë të paraluftës, kështu që kur të merret parasysh gjithçka – qëndrimi i komunistëve ndaj masonëve, banesën e Tito-s dhe statusin e parregullt të Masonerisë italiane në atë kohë nuk ka arsye që të besohet se Josip Broz Tito ishte një mason”, tha shkrimtari dhe piktori Dragos Kalajiq.