Ballina Shëndeti Kanceri i zorrës së trashë: Cili lloj ushtrimi e ndalon atë?

Kanceri i zorrës së trashë: Cili lloj ushtrimi e ndalon atë?

Ushtrimet mund të luajnë një rol të rëndësishëm në zvogëlimin e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.

Sipas një studimi të ri të botuar në The Journal of Physiology pas një programi të shkurtër ushtrimesh me intensitet të lartë (HIIT), rritja e qelizave të kancerit të zorrës së trashë u ul ndërsa nivelet e inflamacionit gjithashtu u rritën.

Për një kohë të gjatë, studiuesit u përqëndruan në efektet pozitive të ushtrimeve në strukturën e trupit. Sidoqoftë, këto zbulime tregojnë se efektet e një programi të shkurtër, me intensitet të lartë të trajnimit me interval ( HIIT) janë gjithashtu të konsiderueshëm.

Ndryshimet që ndjekin trajnimin e HIIT tregojnë se studimet që përqendrohen në efektet e stërvitjes mund të çojnë në përfundime që do të ndihmojnë në luftën kundër kancerit. Këto rezultate tregojnë rëndësinë e ushtrimit dhe mirëmbajtjes së një stili jetese aktive për sa i përket aftësisë fizike.

Studimi u krye nga Universiteti i Queensland në bashkëpunim me Universitetin e Waterloo, Ontario dhe studiuesit vëzhguan pacientë me kancer kolorektal që ndoqën ose një program HIIT ose dymbëdhjetë lloje të tjerë të programeve brenda katër javësh. Mostrat e tyre të gjakut u mblodhën ose menjëherë pas çdo programi ushtrimi ose gjatë periudhës së pushimit pas katër javësh trajnimi dhe më pas u analizuan për të studiuar evolucionin e qelizave kancerogjene.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh se metodat e përdorura për të vëzhguar qelizat kancerogjene në laborator është shumë e ndryshme nga mënyra se si ato rriten në trupin e njeriut, kërkohen kërkime të mëtejshme për t’i përkthyer këto zbulime në tumore njerëzore.

James Devin, autori kryesor i studimit, tha: “Ne kemi treguar se stërvitja mund të luajë një rol të rëndësishëm në frenimin e rritjes së qelizave të kancerit të zorrës së trashë. Përdorimi i HIIT në veçanti rrit inflamacionet menjëherë pas ushtrimit të cilat supozohet se do të përdoren për të zvogëluar numrin e qelizave kancerogjene “.

Gjetjet e hulumtimit tregojnë se një mënyrë jetese aktive fizike mund të jetë e rëndësishme në parandalimin e kancerit të zorrës së trashë. “Tani kemi ndërmend të shohim se si këto ndryshime po evoluojnë dhe të kuptojmë mekanizmat me të cilët biomarkuesit në gjak mund të ndikojnë në zhvillimin e tyre.”/abcnews.al

Artikulli paraprakNjë qytetar me flamur kombëtar tenton të V E T Ë V R I T E T në Shkup (VIDEO)
Artikulli tjetërVIDEO/A K S I D E N T i rëndë në Shkup, 2 VIKTIMA, 6 të P L A G O S U R, 5 automjete të bëra copë-copë