Ballina Shëndeti “Oriz me mish”, shkencëtarët krijojnë një lloj të ri të ushqimit hibrid

“Oriz me mish”, shkencëtarët krijojnë një lloj të ri të ushqimit hibrid

Shkencëtarët kanë krijuar një lloj të ri ushqimi hibrid – një oriz “me mish” që ata thonë se mund të ofrojë një burim të përballueshëm dhe miqësor ndaj mjedisit të proteinave.

Kokrrat poroze janë të mbushura me muskuj viçi dhe qeliza yndyrore, të rritura në laborator.

Orizi fillimisht u lye me xhelatinë peshku për të ndihmuar qelizat e viçit të ngjiteshin dhe kokrrat u lanë në një enë Petri për t’u kultivuar deri në 11 ditë.

Studiuesit thonë se ushqimi mund të shërbejë si “lehtësim për urinë, racionin ushtarak apo edhe ushqimin hapësinor” në të ardhmen.

Mbetet për t’u parë nëse konsumatorët do ta pranonin nëse do të dilte në treg.

Orizi hibrid është me sa duket pak më i fortë dhe më i brishtë se orizi i zakonshëm, por përmban më shumë proteina, raporton BBC.

Sipas ekipit të Universitetit Yonsei në Korenë e Jugut, ai ka 8% më shumë proteina dhe 7% më shumë yndyrë.

Dhe, krahasuar me viçin e rregullt, ai ka një gjurmë më të vogël karboni, pasi metoda e prodhimit eliminon nevojën për të rritur dhe kultivuar shumë kafshë.

Për çdo 100 g proteinë të prodhuar, orizi hibrid vlerësohet të çlirojë nën 6.27 kg dioksid karboni, ndërsa prodhimi i viçit çliron tetë herë më shumë në 49.89 kg, thonë ata.

@tn.lajmelokale
@tetovanews