Ballina Argëtim Kuriozitete Psikiatri austriak që kishte zbuluar autizmin, ishte i lidhur me programin famëkeq...

Psikiatri austriak që kishte zbuluar autizmin, ishte i lidhur me programin famëkeq nazist

Doktori austriak nga i cili është emërtuar emri i sindorimit Asperger ka qenë aktiv në regjimin nazist, duke participuar në programin e eutanazisë “Third Reich’s” i cili kishte mbështetur konceptin e higjenës raciale që përfshinte fëmijë të padenjë për të jetuar, thuhet sipas një studimi historik të mjekësisë.

Herëig Czech, nga Universiteti Mjekësor i Vjenës ka bërë një kërkesë në një dokument akademik të publikuar në revistën Molecular Autism, pas tetë vitesh studimi nga pediatri Hans Asperger.

Asperger është përshëndetur si një pionier në fushën e psikiatrisë dhe pediatrisë fëmijëve, veçanërisht për kontributin e tij novator në kuptimin e sindromës Asperger dhe spektrit të autizmit, raporton “The Guardian”, transmeton Periskopi.

Por duke zbuluar dokumente të paprekura më parë nga shteti, përfshirë dokumentet personale të Aspergerit dhe të dhënat e pacientëve të tij, Czech ka zbuluar se ai ishte i lidhur me ideologjinë naziste ku klinika e tij shpesh vizitohej nga fëmijë të prekur me Am Spiegelgrund, që i referoheshin si fëmijë të “paaftë për të jetuar”.

Afro 800 fëmijë kanë vdekur në klinikën e tij ndërmjet viteve 1940-1945, shumë prej të cilëve u vranë nën skemën famëkeqe të eutanazisë të fëmijëve.

“Me pak fjalë, ai ishte përgjegjës për privimin e lirisë së shumë fëmijëve të cilët konsideroheshin si të paaftë,” tha Czech.

Czech gjithashtu gjithashtu ka listuar disa raste kur fëmijët e abuzuar seksualisht ishin përgjegjës për abuzimet e tyre duke bërë kështu që stereotipet antisemite të jenë pjesë e raporteve diagnostike të Aspergerit.

“Asperger refuzonte të njihte persekutimin e hebrenjve nga nazismi; kjo indiferencë shihej gjatë dhe pas luftës,” shtoi ai./Periskopi/