Ballina Shëndeti Rreziqet serioze për shëndetin që shkaktohen nga mungesa e gjumit

Rreziqet serioze për shëndetin që shkaktohen nga mungesa e gjumit

Sipas një studimi të kryer te minjtë mungesa e gjumit parandalon qelizat e sistemit imunitar të trurit, të quajtura mikroglia, që të pastrojnë siç duhet depozitat e proteinave amiloide në tru, duke kontribuar në shkaktimin e sëmundjes së Alzheimerit.

Megjithëse mekanizmat e saktë në lojë mbeten të paqarta, shkencëtarët dyshojnë se humbja e gjumit çon në ndryshime patologjike që grumbullohen me kalimin e kohës dhe mund të rrisin rrezikun e demencës më vonë në jetë.

Një kuptim më i mirë i këtyre mekanizmave mund të hapë rrugën për trajtime dhe strategji të reja parandaluese. “Studimet e ardhshme te njerëzit do të nevojiten për të ekzaminuar nëse përmirësimi i cilësisë së gjumit duke trajtuar çrregullimet themelore të gjumit mund të zvogëlojë reaktivitetin mikroglial, rrezikun afatgjatë të depozitimit të amiloidit dhe përparimin drejt rënies njohëse që shihet në sëmundje si Alzheimer”, sipas kërkuesve.

@tn.lajmelokale
@tetovanews